SREBRENİTSA SOYKIRIMI

1 Mart 1992'den 14 Aralık 1995'e kadar üç yıldan fazla süren Bosna savaşı sonunda tahminen 312.000 kişi hayatını kaybetmiş, 2 milyon kadar insan yaşadığı yerden göç etmek zorunda kalmış, 18 bin kişi kaybolmuş, 300’den fazla toplu mezar bulunmuştu. Malesef Bosnalı kardeşlerimiz, yüzyılarca beraber yaşadıkarı komşuları olan SIRPLARIN yaptığı SOYKIRIMIN kurbanı olmuşlardır.

1821 Mora İsyanından beri homojen bir toplum yaratmak için Balkan Devletleri tarafından bir yöntem olarak kullanılan “ETNİK TEMİZLİK”, 20.nci yüzyılın sonunda yine karşımıza çıkmıştı.

ALMANYA’da Nazilerin 1930’lu, 1940’lı yıllarda insanları fırınlarda yakıp, gaz odalarında zehirleyerek yaptığı SOYKIRIMDAN ders alınarak, insanlığın bir daha böylesi vahşete fırsat vermeyeceğini düşünürken, Batı’nın genlerindeki vahşet tüm heybetiyle karşımıza çıkmakta gecikmedi. Srebrenitsa'da yaşananlar 1844'te İlija Graşanin ile başlıyan, İkinci Dünya Savaşında Draja Mihailoviç'le süren ve kimi zaman "TÜRKLEŞENLERDEN ARINDIRMA POLİTİKASI" kimi zaman da "Nerede bir Sırp varsa orası Sırplarındır" solaganıyla devam ettirilen "ETNİK ARINDIRMA süreçleri"nin[1] bir sonucuydu.

Sırp Saldırılarının ilk evrelerinde Nisan 1992’de Srebrenitsa’nın hemen dışında bulunan Bratunac köyünde yaklaşık 350 Boşnak, Sırp paramiliterleri ve özel polis güçleri tarafından işkenceye tabi tutulmuş ve öldürülmüştü.

İkinci Dünya Savaşından sonra Avrupa'da en büyük SOYKIRIM 11 Temmuz 1995’te Srebrenitsa’da kendilerini korumakla görevli Hollandalı askerlerin gözleri önünde yaşandı. Savaşın toplamında öldürülen 312 bin Bosnalı’nın yanında, 8.372 Bosna’lı sivil Müslüman, büyük bir kin ve nefretle katledilerek korkunç bir soykırımın kurbanı oldular.

Miloseviç’in eski korumalarından Nasır Oriç’in kurduğu Müslüman direniş örgütü ilk yıllarda Srebrenica’yı savundu. Yugoslavya SFC ordusunun tüm imkânlarını kullanan Sırplara karşı Müslümanlar, bölgeye uygulanan ve en çok kendilerinin zarar gördüğü ambargodan ötürü hafif silahlarla ve az sayıda mermi ile karşı koymaya çalışıyordu

Sırp saldırıları tüm acımasızlığıyla sürerken 1993'te Birleşmiş Milletler tarafından "güvenli bölge" ilan edilen Zepa ve Goradze gibi altı Boşnak kentinden biri olan SREBRENİTSA, Sırp........

© Önce Vatan