Ülke Çölleşirken Milletvekillerinin Sorumluluğu

Ülkemiz, küresel ve bölgesel olduğu kadar siyasal-toplumsal temelli büyük sorunlarla karşı karşıyadır. Cinayetler, çeteler, saldırılar yanında sosyo-ekonomik fayların hareketlenmesi, Türkiye’nin yavaş yavaş çölleşmesinin gündeme gelemesini engellemektedir. Orta yaş grubunun gördüğü hayat pınarları, dereler, göllerin büyük kısmı yok olmuş, kalanlar can çekişmektedir. Böyle bir felaket, vatan sathının işgali, limanların, fabrikaların düşman eline geçmesinden ağırdır. İşgal edilen yerlerin alınması mümkün olduğu halde kuruyan vatanı yeşertmek müşkildir. Vatanın çoraklaşmasına sebep olmak, seyirci kalmak bir anlamda işgal kuvvetlerine destek demektir.

“Göller, küresel ısınmanın sonucu kurumaktadır” safsatası, bölgede yaşananların cahili olmak, sorumluluktan kaçmak demektir. Veya kendi çıkarları için felakete göz yummak, vatanın çölleşmesini umursamamaktır. Daha 1990’larda Konya havzasında kuyuların yaygınlaşmasıyla civar illerde de bazı göllerin suyu çekilip az sayıda göl kururken 2024 itibariyle belirli ölçekte 240 gölümüzün 176’sı yok olmuş, kalanlar küçülmüştür.

Yeni kuyuların yasaklanması, mevcutlarının tedricen kapatılması uygulamasıyla kuruyan göller canlanmışken 2000’lerden itibaren yanlış tarım politikalarıyla kuyu açma yarışı başlamış, mevcutlar derinleştirilmiştir. 2000’lerde mevcut kuyular her yıl 3-5 metre derinleştirilirken günümüzde ilave derinlik her yıl 20 metreyi geçmiştir. Kuyu derinlikleri 200-300 metreye ulaşmış, suların kalitesi bozulmuş, kumlu ve tuzlu sular çıkmaya başlamıştır. Bazı yerlerde endüstriyel atıkların karıştığı yeraltı sularıyla zehirli tarımsal üretim başlamıştır. Yasal kuyular üçyüzbini geçerken kaçakların sayısı bilinmemektedir. Yasal veya kaçak olanların önemli bir kısmı kaçak elektrik kullanmaktadır. Usulsüzlük tespitinde caydırıcı olmayan cezalarla kaçaklar artarak sürmektedir.

Konya havzasının önemli bir kısmı hububat, susuz tarım ve hayvancılık için mer’a arazisi vasfına sahiptir. Daha önce buğday, nohut, mercimek yetişen veya küçükbaş/büyükbaş hayvanların yayıldığı otlaklar, meşelikler bölge iklimiyle ilgisiz başta mısır olmak üzere sulu tarım ürünlerine açıldı. Üreticiden alınan mısır........

© Önce Vatan