menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

ORTADOĞU COĞRAFYASININ KADERİ

38 0
25.05.2024

Ortadoğu coğrafyası Milattan Önceki çağlardan itibaren medeniyetlerin yaşandığı, birçok devletin hüküm sürdüğü ve ticari faaliyetler başta olmak üzere, her zaman hareketli bir bölge olmuştur.

Üç büyük din bu coğrafyada doğmuş, bu üç dinin peygamberleri başta olmak üzere, birçok peygamber de bu bölgede yaşamıştır. Kudüs üç dinin de kutsal mabedlerini ve mekanlarını barındırması sebebiyle üç din için de ayrıcalıklı bir şehir olmuştur.

Tarih boyunca Ortadoğu’da birçok hakimiyet savaşları olmuştur. Bunların bir kısmı Kudüs’e hakim olma amacıyla, müslümanlarla hristiyanlar arasında olmuştur.

Ortadoğu kısa aralıkla zamanın iki küresel gücü tarafından istila edilmiştir. Bunlardan biri Haçlı Seferleri ile olmuş, diğeri Moğol orduları tarafından yapılmıştır.Yaklaşık 200 yıl karadan ve denizden süren Haçlı Seferleri Kudüs’ü müslümanlardan almak için yapılmış, Moğol istilası bölgeye hakimiyet amacı ile olmuştur.

Kalabalık Moğol orduları, Bağdat başta olmak üzere, çeşitli şehirlerde kütüphaneleri ve birçok islam medeniyeti eserlerini yakıp yıkmışlardır. Moğol istilası islam medeniyetini gerileten sebepler arasında kabul edilir.

Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferi ile ve sonra Bağdat’ın fethi ile bütün Ortadoğu coğrafyası Osmanlı hakimiyetine girmiştir. Bu coğrafyada 400 sene süren Osmanlı hakimiyeti dönemi, Ortadoğu tarihindeki en sakin, en huzurlu dönemi olmuştur.

Osmanlı Devleti bu coğrafyada; bölgelerin özelliklerini ve toplumların hassasiyetlerini gözönünde tutarak, takdir edilecek bir yönetim planlaması yapmış, güvenlik konusunda titiz davranmış, her inanca eşit mesafede durarak, bölgeyi adaletle yönetmiştir.

Osmanlı Hicaz bölgesi başta olmak üzere, Ortadoğu’ya her zaman ayrıcalıklı davranmıştır. Bölgeye almadan harcamıştır demek yanlış olmaz.

Sultan 2. Abdülhamit tarafından 1900-1908 yılları arasında Şam ile Medine arasında 1322 km uzunluğunda........

© Önce Vatan


Get it on Google Play