
DOĞA ÇOK GÜZEL DEĞİL Mİ? AYNISEFA ÇİÇEĞİ
Ne su ister, ne gölge. Kadife çiçeği olarak bilinir, yeşil renkli bol yaprakları üzerinde sarı ve turuncu renklerde çiçek açan bir bitkidir. Çiçeğin orta bölgesi siyah ve siyaha yakın koyu renkte olur. Her toprak cinsinde büyür, soğuğa sıcağa dayanıklı bu çiçeğin tohumu taş üstüne düşse bir yolunu bulur ve büyür. Kısacası her yer onun mekânıdır. Çocukluğumda tanıştım bu çiçekle. İki katlı kırmızı evimizin arka bahçesinde hatmi çiçekleri ve yıldız çiçekleriyle baharlarımızda, her yaz mevsiminde bize konuk olurdu. Soğuğa, sıcağa dayanıklı bu çiçeğin tohumu taş üstüne düşse yolunu bulur ve büyür. Her toprak cinsinde büyür. Çocukluğumda tanıştım bu çiçekle. Mart ayından sonbahar mevsimine kadar çiçek açan, 1 yıllık otsu bitkinin boyu 15-50 cm arasında, çok dallı, genellikle salgılı ve aromatik bir yapıdadır. Anavatanı Avrupa kıtasının güney kısımlarıdır. Aslında süs bitkisidir, yaşadığı alanlarda doğal bitki örtüsüne karışır.
Papatyaya benzeyen hoş kokulu altıncık çiçeğidir
Nazlanmaz. Kökünden söküp atsan bile tohumlarını bırakarak o yerleri terk etmez. Güneşin ilk ışıklarıyla birlikte güne ‘merhaba’ der. Gökyüzü biraz bulutluysa açmaz çiçeklerini, bilir ki yağmur yağacak, taç yaprakları ve kökü suya doyacaktır.
Papatya demetinin arasında koyduğunuzda keyfine diyecek yoktur. Papatya mutlu, aynısefa mutlu…
12. Yüzyıldan beri taç yaprakları tıpta kullanılmış, günümüzde alternatif tıpta hala kullanılmaktadır.
Yenebilir olduğu için, çiçekleri salatalarda kullanılır. Safran yerine renklendirici olarak kullanıldığı da olur. Yabancı dillerde ‘fakir safranı ‘olarak adlandırılır.
En etkili olduğu alan deri yaralarının hızla iyileşmesini sağlıyor. Vücutta meydana gelen toksinleri atıyor. Mikroplara karşı, anti bakteriyel özelliği ile iyi bir doğal tedavi seçeneği
1. Dünya Savaşı sırasında yaraların........
© Önce Vatan


