YILDIZ SARAYI ZİYARETE AÇILIYOR

Osmanlı İmparatorluğu’nun son sarayında beş yıldır devam eden restorasyon, koruma ve peyzaj çalışmaları tamamlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 19 Temmuz’da açılan Yıldız Sarayı 20 Temmuz’dan itibaren ziyaretçileri kabul ediyor. Büyük Mabeyn Köşkü, Çit Kasrı, Küçük Mabeyn Köşkü ve Harem Dairesi başta olmak üzere birçok yapı tarihinde ilk kez ziyaretçiyle buluşacak.

Osmanlı döneminde yabancı devlet adamlarının ağırlandığı Mabeyn Köşkü, yakın zamana kadar Cumhurbaşkanlığı kabullerinde kullanılıyordu. Tarihte "Hamid Bahçesi" olarak adlandırılan, bitki çeşitliliği, doğal nehir görünümündeki su yolu ve peyzaj tasarımıyla hayranlık uyandıran bahçe de açılış sonrası ziyaret edilebilecek.

Tarihi önemi ile öne çıkan Yıldız Sarayı Sultan II. Abdülhamit tarafından yaklaşık 33 sene devletin yönetim merkezi ve ikametgahı olarak kullanıldı. Ayrıca Sultan Abdülhamit’in hayatına ve kişiliğine ışık tutan eserler ilk kez görülecek.

MEHTER ESERLERİNE SENFONİK YORUM

Geleneksel mehteran ezgileri modern yorumlarla birleşti. Hollywood’un müzikal dünyasından ilham alındı. Ceddin Deden’den Plevne Marşı’na dördüncü nesil mehter eserleri Anatolia Filarmoni Orkestrası tarafından senfonik olarak yeniden yorumlandı. Anatolia Filarmoni Senfoni Orkestrası proje için Hollywood Film Müziği projelerinde yer almış müzisyenlerle işbirliği yaptı.

Barış ve insan temalı yeni nesil mehter eserlerinin, aralarında Hollywood müzisyenlerinin de olduğu dev orkestrayla yeniden yorumlandığı projenin yapımcılığını Orion Yapım, müzik yönetmenliğini Ayhan Özel, aranjesini ise Özel ile Tolga Tümözen üstlendi.

Dünyanın birçok yerinden ünlü müzisyenin, özellikle Hollywood film müziklerine icracı olan birçok film müziği sanatçısının oluşturduğu senfonik çalışmada Türk kültürünü tüm dünyaya tanıtmak, hatta bir marka elçisi ya da bir kültür elçisi olmak hedeflendi. Orion Yapım dünyaca ünlü müzisyenleri bir araya getirdi. Türkçe seslendirmeyi Türk opera sanatçıları yaptı. Bunun yanında özellikle opera sanatçılarının okuyabileceği profesyonellikte eserler yapıldı. Yani seslendirmeler Türk opera sanatçıları tarafından, enstrüman icraları ise tamamen dünya karması bir ekiple yapıldı.

İSTANBUL’UN 500 YILI SANATSEVERLERLE BULUŞTU

Üç imparatorluğa başkentlik yapan, iki kıtayı birleştiren ihtişamlı bir kültüre ve tarihe sahip cazibe merkezi eşsiz şehir İstanbul’un 500 yılı sanatseverlerle buluştu. ‘Göz Alabildiğine İstanbul’ beş asırdan manzaralar sergisi sanatseverleri İstanbul’un büyüleyici silüetine bir uçtan diğer ucuna bakmaya davet ediyor. Ömer Koç koleksiyonunda yer alan nadide eserlerden oluşan ve İstanbul’un Osmanlı payitahtı olduğu 15. yüzyıldan 20. yüzyılın ilk çeyreğine uzanan bir zaman dilimini kapsayan serginin küratörlüğünü Şeyda Çetin ve Ebru Esra Satıcı üstleniyor. 5 asırdan kesitler sunan şehrin zengin bir görsel kaydı niteliğindeki sergide bir kısmı ilk defa İstanbul’da sergilenen panoramik ve geniş açılı şehir temsillerinin yanı sıra gravürlerden nadir kitaplara, yağlı boya tablolardan fotoğraflara 100’ün üzerinde eser yer alıyor. Gemi kaptanından seyyahlara, askerlerden elçilere, yazar ressam ve fotoğrafçılardan mimar ve şehir plancılarına kadar Batılılar tarafından bazen politik veya askeri bazen estetik amaçlarla üretilen eserler yapıldıkları dönemin diplomatik ilişkilerine, şehrin geçirdiği dönüşümlere, çok kültürlü yapısına ve sosyal yaşamına ait izler taşıyor. ‘Göz Alabildiğine İstanbul’ sergisi 29 Eylül 2024 tarihine kadar İstiklal Caddesi’ndeki Meşher’de görülebilir.

IŞIL KASAPOĞLU BELGESELİ PRÖMİYER YAPTI

Tiyatroya adanan bir ömür, Anadolu’da geçen yıllar, imza attığı........

© Önce Vatan