Yusuf Has Hacib Karahanlı Türk devleti döneminde yaşamış ve devletin üst kademesi olan Hâcib’lik yani vezirlik makamına layık görülmüştür. Binlerce bilge insana sahip olan Türk Milleti’nin ender bilgelerden birsidir. Türk-İslâm edebiyatının ilk eserlerinden birisi olan Kutadgu Bilig, kitabını yazmıştır. Yazıldığı dönemden günümüze kadar değerini korumuş bir eserdir. Sadece devrine değil, içerdiği nasihatlerle günümüze de rehberlik eden bir eserdir Kutadgu Bilig. Yusuf Has Hâcib'in bu eseri gerek kendi dönemine gerekse sonraki dönemlere ışık tutan bir feneri hüviyetindedir. Devlet yönetiminden ev idaresine, ahlâk eğitiminden yıldızlara varıncaya kadar geniş bir perspektifte bilgi sunar.
Kutadgu Bilig, "kutlu olma bilgisi," “mutluluk veren bilgi” anlamına gelir. Kutadgu Bilig, kelime anlamı itibariyle, "kutlu bilgi, kutlu olma bilgisi, mutluluk bilgisi, insanı her iki dünyada mutluluğa eriştiren bilgi" demektir.
Yusuf Has Hâcib’in o günkü söyledikleri o kadar doğrudur ki, sanki bugünü görmüş gibi yazmış. İstedim ki, bugünkü gençlik de bu nasihatler de birazcık da olsa dersler çıkartsın ve hayatları dolaysıyla, toplum; daha iri daha diri ve daha güçlü olsun. Yusuf Hâcib şöyle diyor:
“Ey sevinç içinde ömür süren iyi genç, sözümü yabana atma, gönülden dinle. Gayret et, doğruluk yolundan şaşma; gençliği heder etme, ondan faydalanmasını bil.
Gençliği aziz tut, çabuk geçer; ne kadar sıkı muhafaza edersen et, bir gün kaçar. Sende henüz gençlik kuvveti varken, bunu boşuna geçirme; daima itaat ve ibadet ile meşgul ol. Sonra gençliğin hasretini çeker ve pişman olursun, amma son pişmanlık fayda vermez; sözüm bu kadar kimin yaşı kırkı geçerse, gençlik insana:
"Allaha ısmarladık," der; elli........© Önce Vatan