We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Калин Терзийски: Разлика с хърватите

5 0 0
22.01.2020

Сега съм в Хърватска, на фестивал на книгата, представям моя преведена книга и като си нямам много-много работа – шляя се по загребските улици.

И посядам и пийвам капучино и пийвам хърватска газирана вода Яна (представям си далматинските огромни карстови пропасти, в които се филтрира тая вода и ми става приятно) и си чета това-онова. Съвременен турист. Няма разлики в света, освен имената на газираните води. Понякога уайфаят е по-силен, понякога – по-слаб, но това не зависи особено много от страната, а от заведението, в което седиш. Навсякъде капучиното си е капучино, а да ходиш да гледаш специално някакви внимателно оформени и филтрирани „специфични туристически исторически забележителности, уникални за дадената страна” е малоумно. Моля – който е малоумен – да си знае мола.

Капучиното си е капучино, уай фаят си е уай фай, хората са двуноги, жените са хубави или не особено, хотелите са скъпи или евтини, забележителностите са определено туристически и уникални, абсолютно стандартно и еднообразно уникални – в целия тоя наш съвременен свят. Естествено – можеш да се заровиш и по-надълбоко в битието и да видиш истинските разлики. Но за туриста това е непосилна задача. Той се шляе и безволево пъшка: Ох, тук........

© OFFNews