We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Владислав Панев: Борисовският цезаризъм и дилърите на омраза

3 2 173
21.03.2019

Владислав Панев е съпредседател на “Зелените” и член на председателския съвет на обединение “Демократична България”. Хеви метъл фен, летял е на самолет, пилотиран от Брус Дикинсън, фронтмен на любимата му група. Пътешественик, обиколил над 120 държави. Обича да гледа мачове по крикет, когато е в страните от Британската общност. Женен, със син студент. Бил е и журналист, а от 13 години управлява собствен финансов бизнес.

Древните елини говорят и мислят за “тюмос”. Това е онази част от душата (която иначе се намирала някъде в областта на гърлото), в която е концентриран стремежът към обществено признание и, едновременно, съхраняване на личното достойнство. Съответно, “изотюмИя”-та е поривът за уважение към другия и обществено равенство, а “мегалотюмИята” – копнежът да бъдеш superior, финансово, политически и всякак, което обикновено води до тирания. Напоследък махалото се люшна пак към “мегалотюмията” – Тръмп, Путин, Орбан, Си Джинпин, Качински и т.н. (дори Фукуяма говори за това напоследък, когато пак се позовава на “последния човек” на Ницше; не смея да причисля и Борисов тук, който едва ли подозира за древните елини, еле па за Ницше). Според теб, като част от либерално-демократична общност, как да се противопоставим на този нов вид “цезаризъм”? Още американските Founding Fathers сякаш го предвидиха и създадоха конституционна система от “checks and balances”, чрез които да се блокира възможността русоистката trias politica да се концентрира в един-единствен човек.

Ще ти отговоря с една дума с латинско-гръцки корен - меритокрация. Това е, когато хората се оценяват според своите способности и таланти, а не чрез богатство и произход. Завой към авторитаризъм правим за втори път през последните 100 години. Отново след брутална икономическа криза. Отново след като силата на частния бизнес и спестяванията на хората намаляват като тегло за сметка на мощта на държавите. Изсипването на пари, в случая с Борисов, Качински и Орбан - на европари, води до силно нарастване на ролята на държавата, и то не на тази, която преразпределя през пенсии, образование и други методи за намаляване на неравенството. А която има безплатен външен ресурс да назначава най-богатите хора - чрез разпределянето на еврофондовете за строителство, медии и т.н. между “нашите” фирми. След предишната криза от 30-те години на ХХ-и век на сцената излязоха Хитлер, Франко и други диктатори. Нацистите поставяха Германия над всичко – лозунг, който не се отличава много от “America First”.

Склонността да дадем властта на справедливия бащица (който, като падне от власт, ще бъде заклеймяван най-вече от тези, които са му се кланяли) си е манталитет, който ще преодолеем едва когато имаме по-широка средна класа от независими хора. Публиката е фертилна за диктатори и защото нямаме вяра в бъдещето, че утре ще е по-добре от днес. Нямаме и чувството за справедливо общество. Един вид нямаме какво да губим. И то не само в парично отношение. Американците от “ръждивия пояс” на индустриално западащия Среден Запад видяха в Тръмп отпор срещу глобализацията, заради която губят работни места. И заради която Детройт е това, което е в момента. Когато не виждаме надежда, сме склонни и да рискуваме с някой палячо. Така че преди всичко трябва да си върнем увереността в бъдещето.

Снимка: debati.bg

Може ли да обясниш накратко за какво (освен за съхранение на природата) се борят „Зелените“? Каква е идеологията на партията извън околната среда?

Всъщност “зеленото” мислене обхваща абсолютно всички сфери от живота. В основата му е, че природата е най-ценният актив на човечеството и запазването му означава богатство. Затова наш приоритет е развитието на щадящи околната среда технологии – в транспорт, енергетика, земеделие, ако щеш минно дело и строителство. Ясно е, че всяка една човешка дейност носи отпечатък - това, че работим на компютър, пътуваме и така нататък. Ние нямаме намерение да спираме развитието на планетата, както някои хора си мислят. Напротив, за нас балансираното развитие означава равни възможности и пряка конкуренция между технологиите и компаниите. Като тези, които замърсяват околната среда, си плащат за това.

“Цапаш – плащаш”.

Именно. Това осигурява възможности за инвестиции и развойна дейност в “зелени” технологии и отваряне на “зелени” работни места. Умираме по-млади заради мръсния въздух. И това е, защото горенето на всякакви предмети и въглища се извършва без всякаква санкция. Ти убиваш себе си и хората около теб, обаче това е безнаказано. И няма воля да се промени, защото властта не гледа по-далеч от носа си. От мандат до мандат. “Зелените” отчитаме дългосрочните ползи и вреди от решенията си. Това ни отличава от всички останали.

В същото време облагането на замърсителите не само ще стимулира инвестициите в “зелени” технологии - то ще облекчи данъците на работещите хора и компании. Защото според нас тежестта на държавата трябва да е по-ниска от сегашната. За да можем да догоним по-развитите от нас. Това няма как да се случи с високи данъци и с милиардни субсидии за мръсни производства, както е в момента.

В същото време, понеже говорим за нашите ценности, искам да обърна внимание и на проблема с нарастващата омраза в обществото. Аз наричам хора като Каракачанов и Джамбазки „дилъри на омраза“. Те цял живот не са работили нищо смислено, винаги харчат парите на данъкоплатеца на държавната софра. И единственият им шанс в живота е да провокират омраза и противопоставяне. Дали ще е срещу бежанци, гейове, цигани или турци – няма значение. Те са готови на всичко, дори да възпламенят гражданска война, само и само да са на власт. Срещу това се противопоставяме категорично. Няма как България да просперира, ако различните общности в страната се мразят и градят стени помежду си, а не мостове. Нужно е да се уважаваме взаимно и всеки човек, независимо от произхода или пола си, да има шансове да успее да осъществи мечтите си. Вярвам, че само........

© OFFNews