Atatürk'ün yılbaşı günlüğü... En sevdiği hediye: Sofranın verdiği ders |
31 Aralık 1932... Atatürk, Kızılay’ın Ankara Palas’ta düzenlediği yılbaşı balosuna katıldı. Burada, Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip yeni yıla girdikten hemen sonra konuşma yaptı:
-“Hanımlar ve Beyler... Yeni yıla girmiş bulunuyoruz... Bu dakikada herkes sevdiklerini memnun etmek, onlara en değerli armağanları vermekle meşgul. Ben de izninizle Büyük Başkanımıza naçiz olmakla beraber, kendilerini çok sevindireceğini bildiğim bir armağan sunuyorum. Bu armağan, geçen yıl içinde Ankara’da toplanan Tarih Kurultayı’nın basılan tutanaklarıyla, İstanbul’da toplanan Dil Kurultayı’nın kararları ve dil işlerinde derleme kılavuzundan oluşan kitaptır…”
Atatürk hediyeyi alırken şunu dedi:
-“Şu anda duyduğum mutluluk büyüktür. Değerli Milli Eğitim Bakanımızın bu armağanından dolayı teşekkür ederim. Kendisinden ve diğer bakanlarımızdan her an böyle armağanlar beklerim...”
Atatürk’ün her daim en beğendiği hediye kitap oldu.
Peki, Atatürk yılbaşını daima kutluyor muydu? Cumhuriyet sonrasını ele alalım:
31 Aralık 1924... Latife Hanım ile Ankara’dan İzmir’e hareket ettiği trende geçirdi.
31 Aralık 1930… Öğleden sonra diş doktoru Sami Günzberg’in Beyoğlu’ndaki muayenesine giderek diş protez tedavisini tamamlattı. Çıkışta bazı mağazalardan alışveriş yaptı. Tokatlıyan Otelinde çay içtikten sonra gece Dolmabahçe’ye döndü.
Kimi zaman… 1933 ve 1937 yılı 31 Aralık gününü Çankaya........