Sezonun merakla beklenen dizisi “Kızılcık Şerbeti” gözyaşları arasında başladı. Bu arada “Hangi sansasyonel olaylar ile karşı karşıya olacağımızın” da ilk sinyallerini verdi. Ev ahalisi Sönmez anne (Aliye Uzunatağan) ve Abdullah Bey'in (Ahmet Mümtaz Taylan) sahnelerinin diğerlerine göre “daha inandırıcı” olduğu görüşündeydi. Yeni gelen karakterlerden Fırat Çelik (Cemal) ile ilgili “Zayıf kaldı” eleştirileri gördüm. Dizide oyuncular kendi sesleri ile oynuyor. Çelik’in ses tonu ve diksiyonunda sorun var. Bu nedenle karakter beklenen etkiyi gösteremedi…
ADİL İNTİKAM DURUMU
Deha dizisindeki bir söz dikkat çekiyor; “İntikam adil olduğu sürece insani bir şeydir”. İntikam nasıl adil olabilir, tartışması dizideki bu söz ile başlayacak gibi görülüyor. İyilikte “Deha” olan Aras Bulut İyinemli, kötülükte “Deha” olan babası, Uğur Polat’tan intikam alacak. İntikamın nasıl olacağı değil “Adil olup olmadığı” önemli diziye göre. Bugün ‘Adil intikam alan' kaç kişi demir parmaklıklar ardında acaba? İntikam kişisel iken; adalet kişiler üstü, tarafsız, toplumsal ve yasal bir olgudur. İntikam damarı olan bir ülkenin dizisinin bu konuya dikkat etmesi gerekmez miydi?
BABA HAKSIZ MI; KIZIM MODERN ÜFÜRÜKÇÜ
“Kara Dut” tanıtımında bir sahne çağın tartışmalarından birine kapı açıyor; “Kişisel gelişim şarlatanlık mı? Mucize mi?”. Zuhal Erdem (İrem Helvacıoğlu) Kişisel Gelişim Uzmanı. “Yılın İlham Veren Kadını” ödülüne layık görülmüş. Kardeşler bundan çok mutlu. “Zuhal Erdem olalı iş yemeğine bile çıkmadı. Bu onun için özel bir ödül” diyor küçük kardeş. Baba Çetin (Engin Şenkan) “Ablanızın doğduğundan beri adı, Zuhal Erdem. Zuhal Erdem olmak da neymiş. Ablanız düpedüz modern üfürükçü” diyor. Bu konuda tartışmalar var. Milyarlarca dolarlık kişisel gelişim sektöründe, kitaplar, konferanslar, motivasyon seminerlerinin taşıdığı "hakikat" nedir? Yaşam koçları kimdir ve yaptıkları nedir? Bu işin ilminden söz edilebilir mi? En büyük eleştiri ise şöyle oluyor; “Kişisel gelişim kitapları ve yaşam koçları, genellikle, yaşamdaki sorunların kaynağını, tembelliğe, bilgisizliğe, yanlış tercihlere, hatalara, kısacası kişisel yetersizliklere bağlarlar; böylece genel anlamda 'sistem', ekonomi-politik ve toplumsal dinamikler de görünmezleştirilir”. Kişisel gelişimciler için gelen bir başka eleştiri ise: Konu, magazin psikologluğu ile modern şarlatanlık arasındaki ince çizgi…
Dizimizde baba “olumsuz görüşleri” ile kızının başarısının küçümsüyor olacak. Zuhal Erdem ise şu cümlesi ile yüceleşecek; “Sevmeyi hatırlayalım. En çok hırpalayıp, ihmat ettiğimiz kişiyi. Kendimizi sevmeyi hiç unutmayalım” ödül törenindeki konuşması… Ayakta alkışlanır ve kitapları daha çok satar. Dizide de kendini sevecek ve gelinliğini giyecektir mutlaka!
HER SEÇİMİN DEĞİŞMEZ VAADİ KİMSEZİLERİN KİMSESİ; BU SEFER GÜZİDE ANNE
Leyla dizisi bir Brezilya dizi uyarlaması. Acılar dip yapıyor ister istemez. Alperen Duymaz (Civan) rolü ile ilgili açıklamalar yaptı. Bir ayrıntı dikkatimi çekti; “Hayatın akışında karşılaştığımız insanlar var ya hani; evet çöplükte çalışmazlar belki ama, kimisi kağıt toplar, kimisi çocuk yaşta dilendirilir, kimisi işportacılık yapar. Bazı ortak özellikleri var; kimsesizler. Ailelerini ya erken yaşta kaybetmişler ya hiç tanımamışlar. Bazılarının ailesi........