İYİ BİR DİZİDE OYNAMAK İSTEMİŞTİ
Hatırlıyorum, Mint Yapım’a gittiğim bir zaman diliminde bahsi geçmişti. "Gidip gelmeleri olan biri" demişti bana. Üzülüyordu o zamanlar da Birol Güven. Yeteneğini biliyordu.
“Çocuk ruhluydu. Büyümeden öldü. Son dönemde dramalarda oynamak istiyordu. Ama iyi bir dizi bulamadık ona. Sahneye çıkacaktı. Stand-up hazırlıyordu. O da kısmet olmadı…”
RTÜK GÜNDÜZ KUŞAĞINA ÇENGEL Mİ ATTI?
RTÜK, ilk defa gündüz kuşağı yapımları ile ilgili olabildiğince ayrıntı veren bir metin yayınladı. “Gündüz kuşağı” eşittir cinayet, kaçırma vs. olaylarının ele alındığı programlar. Gelinler ve yemek programları bu tartışmanın pek içinde değil. Bazen şiraze kaçıyor, eleştiriler geliyor ama öte yandan toplumsal bir ayna olduklarını da kabul etmek lazım. Reyting için seçilen abartılı örneklerle gelse de bazıları, gündelik yaşama dair serzenişlerimizin de örneklerini ekrana getiriyor. Adalet sisteminin iyi işlemediği adi suçlar tablosu, bu programlarda kendine yol bulmaya çalışıyor. Televizyon olduğu sürece ekranda adalet dağıtmak geçerli bir format olacaktır.
Şu Milli Manevi Değerler Durumu
RTÜK, kuşak programlara ilişkin olabildiğince somut başlıklar çıkarmış. Genel çerçevede kabul gören cümlelerden oluşuyor. Ayrıntıda ucu açık, ne yöne çekilirse oraya gider eksikliği hissediliyor. “Programda kullanılan yorum ve ifadeler, seçilecek program içeriği toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olmayacak” sözü mesela. Ekran bize steril aile mi verecek yoksa gerçekleri olabildiğince bizlere sunacak mı? İnce çizgi burada. Dikkat edilirse ekrandaki örnekler, soba dumanı kokan mahallelerde geçiyor. Bize gösterilen örneklere bir de bu açıdan bakılamaz mı? Tabuları kırma adına yapılan yanlışların, sınıf atlama hayallerinin, çaresizliğin o kapalı dediğimiz topluluklarda bütün riskleri göze alarak yaşanan maceraların bir toplumsal mesajı yok mu bu yayınlarda? Milli ve manevi değerler konusu. RTÜK bunu madde madde açıklasa. Kuruluşundan bu yana vazgeçilmeyen cümlelerden biridir.
Uzmanlar Abartmayacak
Bu tarz programların hukuk danışmanları, psikologları vs. oluyor. Cetvelli öğretmen pozuna giriyorlar. Seslerini yükselttikleri programlar da oluyor. Sunucuların da akış içinde kendilerini kaptırdıkları örnekler yaşanıyor. RTÜK, psikolojik şiddet olarak görüyor ve müsaade edilmeyecek diye yazmış, doğrudur.
GENÇLER KONUK OLAMAYACAK
Ucu açık bir ifade. “Çocuklar, gençler ve zihinsel engelli bireyler stüdyoda ya da canlı bağlantıda hiçbir surette konuk olarak alınmayacaktır.” Doğru bir saptama. Kıstas nedir? 20’li yaşlarda, hatta 18’inde bile evden kaçanlar ekrana geliyor. Bunlar da kapsam içinde mi?
Kadına Şiddet
“Kuşak programında kadına yönelik şiddeti teşvik eden veya kanıksatan, kadınları istismar eden içeriklerle editoryal sorumluluk gereği........