menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Sosyal medyaya bir de bu açıdan bakın: Sansürcü mekanizma

5 8
10.08.2024

Çoğu kişiye göre sosyal medyaya kısıtlama veya yasak getirmek özgürlük ihlalidir. Sosyal medya kuruluşlarının işlerine gelmeyen görüşlere, kişilere nasıl kolayca kısıtlama ve yasak getirdiğini göz ardı eden tek yanlı bir bakış. Gelin sosyal medyanın en çok yasak koyduğu maddelere bir bakalım.

Önce İngiltere Başbakanı Keir Starmer’in geçtiğimiz günlerdeki feryadını dinleyelim. Aşırı sağcılar ülke çapında yabancı düşmanı şiddet eylemlerine kalkıştılar. Onları ilk kışkırtan, sonra iyice ateşleyen, dahası örgütleyen Starmer’e göre sosyal medyaydı. Oradan yayılan asılsız haberler, provokatif paylaşımlar… Başbakan bu sitelerin topluma zarar verdiğini, sorumlu davranmadıklarını açıkça beyan etti.

İnsanların büyük çoğunluğu ucu kendine dokunmadıkça başkalarının uğradığı zararları zerre kadar umursamaz. Sosyal medyayı yalnızca mükemmel bir ifade özgürlüğü aracı, şahane bir demokrasi kazanımı olarak görenler, sosyal medya sitelerinin başkalarına getirdiği yasaklarla da ilgilenmez. Ama hayır, liberal, özgürlükçü bilinen çoğu insan bu yasakları destekler bile.

İşte bu “Sıradan Faşizm”dir. Kavram çok sonraları bir filmle herkesçe bilinir oldu, ama onun bilimsel tanımlamasını ilk yapan Wilhelm Reich’dı. Reich’a göre, faşizm ortalama kişinin organize siyasi ifadesinden başka bir şey değildir ve modern insanın akıl dışı karakterinden kaynaklanmaktadır. Başka deyişle günlük yaşamdaki veya sosyal medyadaki hemen herkes “sıradan faşisttir”. Okumuş, okumamış, sağcı, solcu, devrimci veya muhafazakar, liberal veya totaliter… fark etmez. Hemen herkes başkalarına konan yasakların yancısıdır.

SOSYAL MEDYANIN BAŞLICA YASAK KONULARI

Tıp-sağlık konusunda sosyal medyada neredeyse on yıldır hiçbir konuyu doğru dürüst açıklamamıza izin........

© OdaTV


Get it on Google Play