Da Gilles Deleuze og Félix Guattaris L’ Anti-Œdipe (på norsk Anti-Ødipus) – med undertittelen «kapitalisme og schizofreni» – utkom i 1972, var det med en frontispis av et maleri av Richard Lindner, «Boy with Machine». Bildet viser en litt tykkfallen gutt som mellom lubne fingre holder en liten hjemmesnekret maskin, nærmest et leketøy. Men bak ham pumper og durer en annen, større maskin, som den lille lekemaskinen er koblet opp mot. Den lille maskinen, som gutten stolt presenterer, er ikke blott et leketøy, men står i konstant maskinell utveksling med den store maskinen som inntar hele billedflaten bak ham.

Richard Lindner, ‘Boy With Machine

At tidsskriftet Agora nå har viet årets første nummer til Anti-Ødipus, skyldes ikke bare bokens 50-årsjubileum i 2022, men også at verket, sett i lys av dagens politiske og informasjonskapitalistiske status quo, ikke har mistet noe av sin aktualitet. I vår samtids perspektiv fremstår Anti-Ødipus som nærmest skremmende profetisk: Teorien om ‘begjærsmaskiner’ har, i bokstavelig forstand, materialisert seg og funnet veien til hvermannsens bukselomme, lyser opp ansikter på T-banen i morgenrushet eller lar ivrige fingre løpe løpsk over glatte skjermflater. Smarttelefonene som i dag trollbinder alle og enhver, fra de yngste barna til de eldste pensjonistene, bekrefter bare ytterligere at begjær er ‘maskinelt’, og at markedskrefter og begjær er sammenvevd – virkelig to . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement

The post Gjensyn med virkelighetens maskinrom appeared first on NY TID.

QOSHE - Gjensyn med virkelighetens maskinrom - Lukas Lehner
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Gjensyn med virkelighetens maskinrom

14 0
31.03.2024

Da Gilles Deleuze og Félix Guattaris L’ Anti-Œdipe (på norsk Anti-Ødipus) – med undertittelen «kapitalisme og schizofreni» – utkom i 1972, var det med en frontispis av et maleri av Richard Lindner, «Boy with Machine». Bildet viser en litt tykkfallen gutt som mellom lubne fingre holder en liten hjemmesnekret maskin, nærmest et leketøy. Men bak ham pumper og durer en annen, større maskin, som den lille lekemaskinen er koblet opp mot. Den........

© NY TID


Get it on Google Play