Et problem som ikke bare forsvinner av seg selv

Se for deg at du har en god og trygg jobb i staten. Kanskje sitter du med ansvar for deler av statsbudsjettet i Finansdepartementet, eller et komplekst it-system i Oslo politidistrikt.

Lønnen er langt over snittet i landet, men jobben har også strenge krav til kompetanse og utdanning. Du trives. Jobben er spennende og faglig utfordrende, og du og kollegaene dine er motiverte og føler dere driver med noe meningsfullt.

Men det er noe som gnager.

Mange av de du gikk på universitet eller høyskole med, som jobber i privat næringsliv, tjener mye mer enn deg i tilsvarende jobb. Hver dag går du på jobben, vel vitende om at du over natten sannsynligvis kunne doblet lønnen din om du byttet fra offentlig til privat arbeidsgiver.

Les også Unio og Akameikerne tatt ut i streik

Eksempelet gjelder ikke alle som jobber i staten, men det gjelder mange. I dag tok de to arbeidstagerorganisasjonene Unio og Akademikerne ut 1.240 ansatte som kanskje faller i nettopp denne kategorien – i streik.

Streiken kommer etter det vanskeligste statsoppgjøret riksmekler Mats Ruland noensinne har ledet. Uenigheten er prinsipiell, og gjelder strukturen på tariffavtalen. En tariffavtale er avtalen som inngås mellom arbeidsgiveren og den ansatte eller fagforeningen, og regulerer blant annet lønn.

I dag er det to avtaler i staten – én for ansatte organisert i YS og LO og én for Akademikerne og Unio. Akademikerne har hatt avtalen siden 2016, som Unio sluttet seg til i 2022.........

© NRK