We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Oost-Europa is pion in Chinees spel

3 3 2
23.02.2019

De Tsjechische president Miloš Zeman omschreef zijn land ooit als een onzinkbaar vliegkampschip voor China in Europa. De Hongaarse premier Viktor Orbán ziet China als lichtend voorbeeld voor de economische en politieke ontwikkeling van zijn land. Deze pro-Chinese sympathieën verklaren mede waarom de Amerikaanse minister Mike Pompeo van Buitenlandse Zaken tijdens zijn recente bezoek voornamelijk Oost-Europa aandeed. Zijn doel: Europese landen uit handen van China houden.

Rob de Wijk is hoogleraar internationale betrekkingen aan Universiteit Leiden en oprichter van het Haagse Centrum voor Strategische Studies. Deze week verschijnt zijn De Nieuwe Wereldorde. Hoe China sluipenderwijs de macht overneemt (Balans).

Dat is geen gemakkelijke opgave. Elf Oost-Europese lidstaten en vijf Balkanlanden zijn inmiddels lid van het 16 1 forum, opgericht door China en bedoeld om de banden met deze landen op allerlei gebieden aan te halen. Met dit forum en het zogenoemde Belt and Road-initiatief, waarbij China miljarden investeert in de bouw van spoorwegen, havens en andere infrastructuurwerken in 65 landen langs de oude Zijderoute, proberen de Chinese leiders landen economisch en politiek aan zich te binden.

Tegelijkertijd speelt Trump China in de kaart door het multilateralisme dood te verklaren, de NAVO en de Europese Unie te ondermijnen en........

© NRC