We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Vladavina prava važnija od bitke protiv krize

4 0 0
23.11.2020

Čini se, na pomolu je »Europa s više brzina«. To je vrlo izazovan smjer kretanja koji otvara pitanje hoće li Europska unija zbog toga biti bolja, ili gora.

Iako europski mediji Mađarsku i Poljsku optužuju kao krivce za blokadu novog proračuna Europske unije i Fonda za oporavak od korone, paketa od 1.800 milijardi eura, problem je puno širi i dublji. Taj zastoj u pregovorima, među ostalim, potvrđuje da se odluke u institucijama EU-a sve teže donose. Također, financijska »pomoć« koju bogate članice Unije daju siromašnijima odobrava se sa sve težim uvjetima, pa slabije razvijene zemlje moraju poduzimati kolosalne napore kako bi je uopće mogle iskoristiti.

Smisao je financijske pomoći, pogotovo u nezapamćenoj krizi prouzročenoj koronom, da potrebitima stigne brzo i bezuvjetno. Isprva se činilo da će tako i biti, nakon što je Europska komisija u svibnju predložila izvanredni Fond za oporavak od krize vrijedan 750 milijardi eura. Bio je zamišljen kao nepovratan novac za gospodarstva Italije, Španjolske, Grčke, kao i ostalih........

© Novi List


Get it on Google Play