We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Den beste beredskapen er å forhindre at slike havarier skjer

2 0 0
14.02.2019

Undertegnede har førstehånds erfaringer med det norske redningsapparatet og har i ulike roller deltatt på redningsaksjoner i Sør-Norge og redningsøvelser på Svalbard. Begge har studert og forsket på samfunnssikkerhet og beredskap.

Vraket av tråleren «Northguider» ligger ennå i Hinlopen-stredet, i det sårbare naturområdet ved Nordaustlandet. Etter at mannskapet på 14 ble reddet i en dramatisk redningsaksjon, er store ressurser brukt på å tømme vraket for olje og materialer. Hendelsen er godt skildret i en bredt anlagt reportasje i NRK Hordaland som får hårene til å reise seg. Og hvorfor det? Både fordi historien er godt fortalt og fordi risikoen er høy.

Først av alt: Det står stor respekt av alle involverte for gjennomføringen av redningsaksjonen. Mannskapet tok vare på seg selv i en fortvilet situasjon inntil de to redningshelikoptrene nådde fram og fikk heist alle opp i siste liten. Du kan ikke argumentere mot suksess, heter det. Likevel er det grunn til å minne om at rederiets viktigste oppgave er å sørge for at mannskapene ikke havner i slike situasjoner, særlig ikke i så avsides strøk.

Er det slik at vi i respekt for et mannskap og rederi som har vært gjennom en tøff påkjenning ikke stiller de vanskelige spørsmålene? Hvilke risikovurderinger gjorde rederiet før skipet ble sendt alene til området........

© Nordnorsk Debatt