menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Ελλάδα – Τουρκία: Ούτε αυταπάτες, ούτε παλικαρισμοί…

12 0
thursday

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσφέρει πολλές ευκαιρίες- και σε πολλά πεδία- για σκληρή κριτική και αντιπολίτευση. Η εξωτερική πολιτική και ειδικότερα οι σχέσεις με την Τουρκία δεν είναι ένα από αυτά τα πεδία.

Και η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει διαφορετική πολιτική από αυτήν που εφάρμοσαν σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης.

Η Τουρκία είναι ένας κακός γείτονας, ο οποίος λόγω του μεγέθους του ενίοτε γίνεται επικίνδυνος, ιδιαίτερα αν βρει αφορμές (πχ το 1974, όταν η ελληνική χούντα έκανε πραξικόπημα στην Κύπρο και η Τουρκία κατέλαβε το μισό Νησί).

Έκτοτε οι ελληνικές κυβερνήσεις, με βάση το δόγμα «δεν διεκδικούμε τίποτα, δεν παραχωρούμε τίποτα», έκαναν πολιτική με τρεις άξονες.

Ο πρώτος είναι να διατηρείται μια σχετική ισορροπία στρατιωτικών δυνάμεων, γεγονός που επιβάλλει θηριώδεις δαπάνες σε βάρος της κοινωνικής πολιτικής και υπέρ των ξένων βιομηχανιών όπλων.

Ο δεύτερος είναι η σύναψη συμμαχιών με άλλες χώρες και, κυρίως, η παραχώρηση........

© news247