We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Дясното, лявото, доброто и злото

5 0 0
03.02.2020

Защо на всяка цена трябва да се делим на "наши" и "ваши"? Миналата седмица по повод институционалното напрежение между Президента и Главния прокурор написах коментар, в който се опитах да защитя тезата, че те и двамата трябва да са надпартийни, защото изразяват и защитават национални интереси, но в никакъв случай не могат да бъдат аполитични, защото са част от властта. И доколкото в парламентарните демокрации властта се осъществява през партиите, как така хем "надпартийни", хем "политични"! Тук на помощ идват красивите приказки за разделението на властите и независимостта на институциите.

Отдавайки се на такива странни разсъждения обаче, забелязах нещо, което съм наблюдавал и друг път. Читателите се оказват объркани - тоя сега от кои е?! Гешевист ли е или руменрадевист? Гербераст ли е или комунде? А може да е демократичен българин, който не може да реши кого мрази повече - Румен Радев или Иван Гешев, президента-комунист или прокурора-мутра. "Който не е с нас е против нас!"; "Враговете на моите врагове са мои приятели!" - това са удобни максими за всеки, който копнее нещата да са прости, ясни и подредени. Но понякога нещата, макар ясни и подредени, никак не са прости. Може би ние ги правим такива, високомерно усложнявайки първичната простота, но фактът е налице.

Понякога трябва да оставим настрана разделението, защото то не изчерпва всички измерения както на човешката личност, така и на обществените процеси, в които личността участва. По време на Балканската война със сигурност са се сражавали рамо до рамо и русофили, и русофоби. От свинска чума гинат прасетата и на левскари, и на цесекари. Остаряват и умират както еволюционистите, така и креационистите, а някои умират и преди да остареят. Наистина има надпартийни ситуации, в които хората престават да бъдат "наши" или "ваши". Лошото е, че в тези ситуации скоро всички стават "наши" и започват да се оглеждат къде са "вашите". И когато не успеят да ги открият в непосредствена близост, започват да сочат с пръст извънземните. Вижте филми като........

© news.bg