We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Поредният спектакъл "Вот на недоверие"

5 1 0
20.01.2020

Ще мине ли поредният вот на недоверие към правителството? Не, не това е правилният въпрос. Правилният въпрос е има ли основание да бъде искан. А още по-правилният е: какво ще стане, ако мине?

Очевидно вотът няма да мине, поне според мнението на онези наблюдатели и специалисти, които се интересуват от неправилния въпрос. Те броят гласове и изчисляват интереса на всяка група и на всяка политическа сила. Защо ДПС ще подкрепи вота? Ами, защото те са си такива, въртят се. Вирнали дълъг нос в небесата, душат откъде ще задуха правилният вятър, за да се подложат овреме на благодатния му повей. Поне се видя доколко са в коалиция с ГЕРБ, както се случва да ги обвиняват. Те всекиго са предали, но никой не им се сърди и всеки отново е готов да се подмаже за подкрепата им, защото са незаобиколим фактор. А са незаобиколим фактор, защото демокрацията в крайна сметка е безпринципна аритметика. Властта отдавна е престанала да бъде средство за постигане на цели и се е превърнала сама по себе си в цел. При това положение всеки може да бъде с всекиго по всяко време.

ВМРО и НФСБ няма да подкрепят вота, защото означава да се самосвалят от власт.

"Воля" и "Атака" няма да го подкрепят, защото ако не се състави следващо правителство в рамките на този парламент (а то най-вероятно няма да се състави), те в следващия едва ли ще влязат.

Въоръжени с подобни умозаключения, коментаторите сядат да преброят кой колко депутати има и кой с кого трябва да се хване, за да се получи или да не се получи крайният сбор 121. И казват: няма да мине. Но правейки тези сметки, никой не се пита има ли основание да се иска недоверие към правителството или няма. Не се питат, защото само за този мандат това е четвъртият вот на недоверие. Първият беше заради неуспешната борба с корупцията, вторият - заради срив в сигурността; третият за здравеопазването и последният - за околната среда, за водите, италианския боклук и мръсния въздух. И в четирите случая беше крайно време правителството да си ходи, защото е докарало България до катастрофа, и в трите предишни случая правителството не си отиде и никой не умря, нито земята се разцепи да ни погълне, нито........

© news.bg