We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Мисълта за климата като форма на човешката грандомания

3 0 0
02.12.2019

Анселм Кентърбърийски, един от бащите на съвременна Европа, който измисли схоластиката, за да се прослави Тома Аквински в нея, а университетите да я прегърнат като откровение, не можеше да си представи нищо по-голямо от Бог. "Модерният човек" не може да си представи нищо по-голямо от себе си. Заради усещането за собствената си огромност съвременният европеец изпада в тежки заблуждения, които понякога го радват, гъделичкайки самочувствието му, но понякога го измъчват. Заблуждение от втория вид е това, че човекът, прокълнат от собственото си величие, може да влияе решаващо върху климата на планетата до степен, в която да се самоунищожи. И тази мисъл, на която той вярва (и как няма да повярва във величието си!), го кара да страда. Колко по-спокоен беше човекът, когато вярваше, че е играчка за стихиите!

Днес попаднах на прелюбопитен материал, според който изследване на Европейската инвестиционна банка сочи, че голям брой българи са готови да мигрират по климатични причини. Сред младите тази готовност проявяват 24% от анкетираните, а сред по-възрастните само 10% - слава Богу, с увеличаването на възрастта идиотизмът намалява. Някой трябва да обясни на младежта, че не е нужно непременно да имитира патологията на Грета Тунберг, за да мине за модерна - нещо, на което младежта винаги е държала.

Според същото изследване (намерете време да го разгледате, забележително е!) в друга статия европейците се притесняват от климатичните промени повече, отколкото от тероризма, безработицата и миграцията. Почти половината от тях смятат климатичните промени за заплаха №1 в живота си (защото така им е втълпено), но не знам колко процента от тези 47 могат да обяснят в какво точно се изразяват въпросните климатични промени. Европейският парламент - този флагман в борбата с глобалното........

© news.bg