We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Кой накъде след изборите?

3 1 0
04.11.2019

Вчера (трети ноември) се проведе вторият тур на местните избори. Още миналата неделя стана ясно, че ГЕРБ отново е първа политическа сила с изолирани пробиви в два-три областни града, но като цяло - категорично или както предпочете да се изрази г-н Борисов: "безапелационно".

Но макар на пръв поглед да изглежда така, статуквото изобщо не успя да се възпроизведе. Извън областните градове, в които ГЕРБ загуби, поучително е да разгледаме София. Какво се случи тук? Фандъкова спечели града за пореден път, но изключително нервно, само с няколко процента. И "Демократична България" спечели почти половината районни кметства.

Малката разлика между Фандъкова и Манолова е ярка червена лампа за всички. Тя показва, че е налице и назрява нова политическа ситуация и че тази ситуация ще търпи развитие, като достигне кулминацията си на следващите редовни парламентарни избори. Дано тази малка разлика покаже на десните софиянци, че на косъм са се разминали с нещо невиждано досега в политиката - почти успешен популистки преврат. Досега популистите, поне у нас, бяха повече или по-малко комици, но сега за първи път се появи сериозен партиен апаратчик с "хладен ум" по дефиницията на Дзерджински. Така че дори и да не се олицетворява от Манолова в бъдеще, професионалният популизъм у нас ще продължи възхода си в стремеж да догони западните образци.

Всеки един глас за Манолова беше глас ПРОТИВ, а не ЗА нещо, за някакъв кандидат, някаква личност или някаква политика. Мая Манолова беше най-неподготвеният, най-несъстоятелният кандидат и всички видяха това, но въпреки всичко събра "превратаджийски" вот почти колкото Фандъкова. Изводите са два: 1.) левицата и десницата или поне това, което носи тези имена, вече не е същото; 2.) налице е (поне в София) силно, невиждано през последните 10 години, настроение против ГЕРБ. То е както сред избирателите, така и сред техните изнервени и нетърпеливи лидери.

Казаха: "Манолова показа този резултат, защото за нея гласуваха много десни". Няма такова нещо. Не може десен човек да гласува за Мая Манолова. Ако някой е гласувал за нея, то той просто не е десен, както и животните не могат да фотосинтезират, фотосинтезират растенията.........

© news.bg