We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Нобелови награди

3 1 0
14.10.2019

Не знам какви са били нобеловите награди едно време, но понастоящем са нещо като Оскари за уж по-умни хора. Днес, 14 октомври, ще бъде обявена и последната от тях - за икономика. Но понеже тя не е нобелова, тъй като не се плаща с парите на оръжейния магнат, нито е включена в завещанието, спокойно можем да приемем, че раздаването на наградите за тази година е приключило.

На 7 октомври дадоха за медицина (физиология). Отиде при Кейлин, Семенза и Ратклиф за откритието как клетките усещат и се приспособяват към наличието на кислород - откритие, което се очаква един ден да доведе до пробиви в медицината и по-специално в борбата с анемията и рака.

На 8 октомври дадоха за физика. Пийбълс, Майор и Кело си разделиха парите заради това, че са открили екзопланета, обикаляща около звезда от слънчев тип. Това безспорно е разтърсващо откритие, което ще промени мисленето на човечеството или поне ще му вдъхне малко оптимизъм, що се отнася до възможността да бъдат изпъдени някъде всички бедни, многодетни и недобросъвестни човеци с големите им въглеродни отпечатъци.

На 9 октомври, на връх рождения ден на Джон Ленън, обявиха наградата за химия и по-специално за разработването на литиево-йонни батерии от Гудинаф, Уитингам и Йошино. Всеки, който като мен си мисли, че литиево-йонните батерии са разработени отдавна, да замълчи! Сигурно има нещо, което медиите крият от нас.

10 октомври беше денят на литературата. В него се дадоха две награди - за 2018 и за 2019. През 2018 не се присъди награда за литература, защото беше помрачена от секс скандал със съпруга на член на Комитета - нещо като Me Too, само че в света на науката и изтънчената........

© news.bg