Sandra Lyng har knekt mensen-koden

Lucia Aven Eriksen, entreprenør og kursholder i menstruasjonssyklus

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

I løpet av samtalene og kursene jeg har hatt i menstruasjonssyklus, har jeg hørt så mange ganger «det er først da jeg ble venn med syklusen, at jeg begynte å forstå min egen kropp».

Rapporten «Den store forskjellen» har avdekket et alvorlig problem: Kvinners helse har lenge hatt for lav status i helsevesenet. Dette har resultert i manglende prioritering av kritiske helseutfordringer som påvirker kvinner, inkludert menstruasjonssmerter.

At vi først i 2024 begynner å kartlegge omfanget av menstruasjonssmerter blant unge jenter i Norge, er et klart symptom på hvordan kvinnehelse har vært neglisjert.

Det hadde vært svært interessant å vite om intensiteten i menstruasjonssmertene har forverret seg i dag sammenlignet med tidligere tider. Dessverre har kvinnehelse generelt fått lite oppmerksomhet, så det finnes kanskje ikke tall eller statistikk som kan gi oss et klart svar.

Nå som kvinnehelse endelig får den oppmerksomheten den fortjener, blir det spennende å se flere statistikker rundt dette temaet i de kommende årene.

I tillegg til fysiologiske forklaringer er det viktig å forstå de kulturelle og historiske faktorene som har påvirket hvordan menstruasjon har blitt oppfattet.

I sin artikkel «Vi hadde ikke menstruasjon, vi hadde ‘vondt i maven’», utforsker historiker Camilla Mørk Røstvik hvordan menstruasjon ble håndtert i Norge på 1900-tallet. Menstruasjon ble ofte omtalt med eufemismer som «vondt i maven» eller «styggveko»,........

© Nettavisen