Mamma-drapet kan utløse en ny bølge i gjengkrigen

Jan Bøhler

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

På mandag startet rettssaken om det aller viktigste drapet under gjengkrigen i Sverige til nå: Drapet på Jordgubbens mamma 6. september i fjor.

Hun var alene hjemme den kvelden i Uppsala, og ble truffet i brystet av ett dødelig skudd inn gjennom et åpent vindu. En 19-åring og en 15-åring står tiltalt for selve drapet, og en 29-åring som medhjelper. Dertil er en 21-åring og en 23-årig kvinne tiltalt for å ha ordnet med pistolene de hadde.

Jan Bøhler er spaltist i Nettavisen, forfatter av to bøker, «Østkantfolk» og «Nær folk», vokalist og tekstforfatter i bandet Enkle Typer, styremedlem i Likestilling, integrering, mangfold (LIM), i Tigerstadsteatret, nestleder i Folkeaksjonen Redd Ullevål Sykehus og medlem av Kringkastingsrådet.

Bøhler har tidligere vært stortingsrepresentant i 16 år. Han var nestleder i Stortingets justiskomité hvor han satt i to stortingsperioder inntil 2021. Der arbeidet Bøhler mye med kriminelle gjenger og barne- og ungdomskriminalitet, som han har fortsatt med siden.

Det er ikke framkommet noe som knytter den 58-årige mammaen til kriminalitet. Anklageren sier motivet er konflikten mellom to tidligere allierte ledere i Foxtrot-nettverket: Rawa Majid, kalt Den kurdiske Reven, og Ismail Abdo, kalt Jordgubben.

I dagene før hadde en av lederne i Jordgubben-fraksjonen blitt kidnappet og mishandlet i Istanbul. De slo straks tilbake med å fyre løs mot adressen til Reven i samme by, der flere sentrale på hans side satt utenfor.

Krigen var i gang. Men drapet på Jordgubbens mamma betydde en voldsom opptrapping.

Man brøt en uskreven regel. Begge fraksjoner begynte å se på alle slektninger av sine fiender som mål. Ikke bare de næreste, men også fettere, svogere, svigerforeldre med flere. Det skjedde angrep på personer som bare har samme etternavn, for........

© Nettavisen