Skjebnevalg for Europa i Georgia

Jørn Sund-Henriksen

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

I dag har de kanskje siste mulighet til å foreta et endelig retningsvalg mellom å gå i en liberal europeisk retning, eller i realiteten bli en russisk vasallstat.

Kongeriket Georgia ble samlet så tidlig som i 1008, men har i nyere historie vært preget av å være underlagt Det russiske imperiet og Sovjetunionen.

Rett etter løsrivelsen fra Sovjetunionen startet Abkhasia-krigen, der separatister støttet av Russland førte krig mot den ferske nasjonalstaten.

På samme måte som i Transnistria-krigen i Moldova, krigen mellom Armenia og Aserbajdsjan og flere andre steder, bidro Russland til kriger som førte til at de hadde innflytelse og kontroll.

Les også: Georgisk journalist i Norge: – Vi nekter å la oss kneble

Abkhasia-krigen pågikk i 1992–93 og endte i en frosset konflikt som de andre nevnte stedene.

Georgia forble en semi-demokratisk republikk, under tung innflytelse fra Russland. Georgia ledet vei blant tidligere sovjetrepublikker (utenom Baltikum) med folkelig oppstand for demokrati og orientering mot Vesten.

Roserevolusjonen i 2003 regnes som den første fargerevolusjonen.

Protestene i forbindelse med parlamentsvalget tvang Eduard Shevardnadze til å gå av, og Mikheil Saakasjvili ble etter hvert Georgias tredje president. Dette inspirerte flere farge-revolusjoner – og særlig Oransje-revolusjonen i Ukraina i 2004.

Stadig flere stater som Russland ønsket å kontrollere, vendte seg mot Vesten.

Mens en rekke andre østeuropeiske fremvoksende demokratier fikk komme inn under Natos beskyttelse og sikkerhetsgarantier gjennom 1990- og 2000-tallet, fikk Georgia og Ukraina «nei» til sitt ønske på NATO-møtet i 2008.

George W. Bush var for, men Frankrike og Tyskland var mot.

Bush var både l «ame duck» og hadde svekket politisk kapital på grunn av krigen i Irak, så Frankrike og Tyskland vant fram.

En skjebnesvanger strategisk feil som har kostet hundretusenvis av menneskeliv.

Les også: Sprer Putin-frykt i Georgia: – Det er en skam

Kort tid etter at Georgia og Ukraina ble nektet kandidatstatus i Nato invaderte Russland Georgia.

Putin liker å kommunisere at han har kontroll over andre med symbolsk bruk av datoer og lignende.

Han startet derfor krigen 08.08.2008. På samme måte ønsket han å starte fullskala-invasjonen av Ukraina 22.02.2022, men........

© Nettavisen