Én av fem kvinner opplyser at de har blitt utsatt for dette

Eva Stenbro

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Nylig skrev NRK om Anette Jørgensen som jobber ved Circle K i Fauske som ukentlig opplever at kunder er ufine mot henne, enten verbalt eller fysisk.

– Jeg har opplevd, en gang, å bli tatt på rumpa. Man blir jo sjokkert, forteller hun.

Men hun er dessverre ikke alene.

I en rapport fra 2020 fastslår Arbeidstilsynet at trakassering er et stort problem i norsk arbeidsliv. Nær 100.000 personer rapporterte at de blir utsatt for trakassering eller mobbing én gang i måneden eller mer. Dette tilsvarer innbyggertallet i Drammen kommune.

Fra nyttår ble det tydeliggjort i arbeidsmiljøloven at vernet mot trakassering også omfatter seksuell trakassering, men allerede for fire år siden senket myndighetene terskelen for å klage på seksuell trakassering på jobben ved å gjøre Diskrimineringsnemnda til klageinstans for slike saker.

Erfaringene viste nemlig at det var svært få saker av denne arten som havnet i domstolen. Diskrimineringsnemnda fikk myndighet til å vurdere om det har skjedd seksuell trakassering og nemnda kan fatte vedtak om oppreisning i arbeidsforholdet hvis de finner grunn for det.

Men trakassering trenger ikke å være av seksuell art. Ansatte har også krav på vern mot verbal trakassering og mobbing.

Eva Stenbro er journalist, skribent, konserntillitsvalgt i Amedia og medlem av Assange-utvalget i Norsk PEN. Stenbro er utdannet medieviter ved NTNU og er opptatt av emner som ytringsfrihet,........

© Nettavisen