Skrekkscenario for tysk bilindustri: Har to år på å snu skuta

Asbjørn Svarstad

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Tyskerne har i årtier skrytt av sine bilfabrikker og alltid fremholdt dem som mer enn viktige – ikke bare for eierne og de mange ansatte, men sannelig også for staten og det tyske velferdssamfunnet.

Og Volkswagen har alltid vært juvelen i turbanen, der det verdensomfattende konsernet i årtier har sopt inn milliarder på milliarder. Tenk bare på Bobla som i 1981 ble første bil som ble solgt i mer enn 20 millioner eksemplarer – og senere Golf med en total som nærmet seg det dobbelte.

Og tenk på alle de halvstore og mindre underleverandørene – som gjerne er hjørnestensbedrifter med mange arbeidsplasser og produksjon utenfor der store byene. Hvis disse forsvinner, blir også mange småbyer hardt ramt.

Og nå er de gylne tidene overstått.

Det gikk ellers så strålende, med både amerikanere og kinesere som mer enn gjerne ville kjøpe – og kjøre – folkevogn. Så kom 2015 og avsløringen av at VW i en årrekke hadde manipulert med målingene av utslippet – som var vesentlig høyere og mer skadelig enn angitt.

Affæren ble til et jordskjelv. Amerikanerne vendte VW ryggen, mens eierne av VW-produkter gikk rasende til sak for å få erstatning. Myndighetene krevde milliarder av dollar i straff. Så affæren kom til å stå VW dyrt. Og de amerikanske straffene og erstatningene var bare begynnelsen på et økonomisk mareritt som skulle rulle videre i takt med at kunder og myndigheter i andre verdensdeler........

© Nettavisen