menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

5 G tam bir muamma

118 0
latest

Bizzat Erdoğan’ın düğmeye basmasıyla 5 G uygulaması resmen başladı.

Erdoğan törende yaptığı konuşmada 5 G’nin muazzam bir şey olduğunu, artık bağımsız olduğumuzu, 5 G’nin ülke savunmasında da büyük önemi olduğunu vurguladı.

Bağımsız mı olduk, ülke güvenliğimiz daha da teminat altında mı?

Önce 5 G’nin yararlarına bakalım;

Film, oyun, uygulama veya bulut verilerine saniyeler içinde erişim.

Akıllı şehir ve IoT altyapısı:

Trafik ışıkları, enerji şebekeleri, güvenlik kameraları, araçlar gerçek zamanlı senkronize olabilir.

Sağlık hizmetlerinde devrim:

Uzaktan cerrahi veya acil durumlarda 1–2 ms gecikme ile anlık veri iletimi.

Fabrika robotları, dronlar, otonom araçlar aynı ağ üzerinde güvenli ve gecikmesiz çalışabilir.

Yoğun fiber altyapısı gerekmeksizin uzak bölgelere geniş bant internet ulaştırabilir.

Ama 5 G’nin bir de olumsuz yönleri var

Yüksek altyapı maliyeti:

Operatörler için on binlerce yeni baz istasyonu kurulmalı bu da kısa vadede fiyatlara yansıyabilir.

Elektromanyetik yayılım tartışması:

Bilimsel olarak 5G’nin mevcut GSM ağlarından daha tehlikeli olduğunu gösteren kanıt yok ancak baz istasyonu yoğunluğu arttığı için toplumda “ışın etkisi” kaygısı sürüyor.

Gizlilik ve veri güvenliği:

5G aynı anda milyonlarca cihazı bağladığı için veri toplama ve siber güvenlik açıkları yeni riskler yaratabilir.

Eski cihazların devre dışı kalması:

4G telefonlar 5G hızlarından faydalanamaz; bu da cihaz yenileme baskısı yaratır.

Enerji altyapısına yük:

Her ne kadar verimli olsa da fazla sayıda vericinin kurulumu toplam enerji tüketimini artırabilir.

Burada üçüncü madde çok önemli.

Çünkü öncelikle bu bizim teknolojimiz değil, geliştirmiş olabiliriz ama güvenlik açısından çok ciddi riskler de yaşayabiliriz.

Örneğin bir siber teknoloji uzmanı şunu söylüyor; “4 G ile hangi adreste bulunduğumuz öğrenilebiliyordu. 5 G ile hangi sandalyede oturduğumuz bilinecek.”

O konuda o kadar çok olumsuzluk sayılıyor ki, insan neye inanacağını şaşırıyor. Belli ki hayatımıza inanılmaz hız kazandırsa da 5 G ve gelişen teknolojiyi daha çok tartışacağız.

Eskiden demir perde ülkelerden gelen haberler, “Yarı resmi haber ajansına göre...” diye başlardı...

Bizim basınımız ise, korkudan yakında, “Dezenformasyon Merkezi’den alınan habere göre...” diye haber verecek!..

Bu tablo ara seçim yaptırmaz

CHP Genel Başkanı Özgür Özel önümüzdeki günlerde meclis başkanını ziyaret edeceğini ve sandığı ortaya koymak için harekete geçeceklerini söyledi.

Özel’in bu sözleri “CHP’de 22 milletvekili istifa edecek ve ara seçim yapılacak” şeklinde yorumlandı.

Elbette bu yöntem uygulanabilir, böylelikle CHP milletvekili kaybetse bile iktidarın kamuoyundaki desteği net biçimde ortaya çıkar.

Ancak sorun şu; milletvekillerinin istifası meclis onayına tabii.

Peki AKP ve MHP grubu bu onayı verir mi?

Eğer AKP yandaş medyada iddia edildiği gibi açık ara önde olduğunu görse istifaları hemen onaylar.

Ancak saray anketçilerinin aksine bağımsız şirketlerin yaptığı araştırmalarda CHP birinci parti.

Yazının içinde son anketin sonuçlarını görüyorsunuz.

Bırakın CHP’nin seçimde daha yüksek oy almasını, bu tablodaki durum bile AKP’nin ara seçime asla yanaşmayacağını gösteriyor.

DİKKATİMİ ÇEKEN ŞEYLER

Butlan tartışması mayısa ertelendi

CHP 38. Olağan Kurultayı kapsamında açılan ceza davasının dördüncü duruşması, dün Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü ancak 6 Mayıs’a ertelendi.

Böylelikle son günlerde alevlenen “CHP’ye butlan kararı geliyor” tartışmaları da mayıs ayına ertelenmiş oldu.

Siyasi çevreler “Kurultay davasında bir kişiye bile ceza çıksa istinaf butlan kararı verecektir” tahmininde bulunuyor.

Bu dava sonuçlanmadan istinafı mahkemesinin karar vermesi beklenmiyor.


© Nefes