Ik heb altijd geleerd dat verongelijktheid een slechte eigenschap is. Maar toch kan die ondeugd je zomaar overvallen wanneer je bij vele gelegenheden een bepaalde gedachte naar voren hebt gebracht, een heel goede en belangrijke gedachte naar jouw eigen overtuiging, terwijl die gedachte strijk-en-zet als een lekke bal in de zandbak plofte.

Die gedachte was in dit geval de overtuiging dat democratie een kwetsbare regeringsvorm is die om onderhoud vraagt. Als dat niet gebeurt, verandert een democratie in een ochlocratie, in een regering door de massa in plaats van door het volk. Ochlocratie eindigt of in anarchie of in de roep om een sterke man die in de chaos de orde komt herstellen.

Deze gedachte is alles behalve nieuw. Ze is ontwikkeld in de tijd van het eerste experiment met democratie, in het klassieke Athene (Plato!). Het is een gemeenplaats in het conservatieve discours over politiek. Maar het is een gedachte die zelf ook weer onderhoud behoeft. Sinds een jaar of twintig weten we dat in Nederland ook weer. Onze democratie bleek geen bezielend verband meer te kennen, en..

QOSHE - Herstel van de democratie begint bij een goede opvoeding en goed onderwijs - Bart Jan Spruyt
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Herstel van de democratie begint bij een goede opvoeding en goed onderwijs

14 0
05.06.2023

Ik heb altijd geleerd dat verongelijktheid een slechte eigenschap is. Maar toch kan die ondeugd je zomaar overvallen wanneer je bij vele gelegenheden een bepaalde gedachte naar voren hebt gebracht, een heel goede en belangrijke gedachte naar jouw eigen overtuiging, terwijl........

© Nederlands Dagblad

Get it on Google Play