Het jaar is nog niet om, maar ik denk dat ik mijn woord van 2022 al gevonden heb: de-escalatie. En het kan geen kwaad er juist voorafgaand aan december, de escalatiemaand bij uitstek, wat over te schrijven. In het woordenboek wordt het woord vertaald met: getrapte vermindering. Zelf vind ik het vooral een doortrapte vermindering, want in mijn persoonlijke vertaling zie ik het meer als: op slinkse wijze zien te voorkomen dat de pleuris uitbreekt. En dan heb je direct de kerntaak van het dagelijks leven in ons gezinshuis te pakken.

Nu was ik al een conflictmijdend type, maar daar kun je dus ook je vak van maken. Want wie van nature (of door omstandigheden) conflictmijdend is, heeft vaak een bijzondere scanfunctie in z’n hoofd, waarmee smeulende vuurtjes al in een zeer vroeg stadium worden opgemerkt. Die voelt de sfeer en schat het gevaar in. Dat was ooit nodig om te overleven, en kan een nuttig instrument worden voor het de-escaleren van conflictsituaties. Het is nu eenmaal makkelijker een smeulend vuurtje te stoppen dan een vuurzee te bedwingen.

De eerste de-escalatie actie die ik mij uit mijn werkzame leven herinner, dateert van mijn beginjaren in het speciaa..

QOSHE - Kerntaak in ons gezinshuis: op slinkse wijze zien te voorkomen dat de pleuris uitbreekt - Anita Zeldenrust
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kerntaak in ons gezinshuis: op slinkse wijze zien te voorkomen dat de pleuris uitbreekt

10 0 0
28.11.2022

Het jaar is nog niet om, maar ik denk dat ik mijn woord van 2022 al gevonden heb: de-escalatie. En het kan geen kwaad er juist voorafgaand aan december, de escalatiemaand bij uitstek, wat over te schrijven. In het woordenboek wordt het woord vertaald met: getrapte vermindering. Zelf vind ik het........

© Nederlands Dagblad


Get it on Google Play