We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Vi vill ha förlossning i Karlskoga - men inte till vilket pris som helst

3 1 0
15.06.2019

Förra året fick 524 familjer på Karlskoga lasarett uppleva det mest fantastiska en människa kan vara med om, nämligen se sin dotter eller son födas. De fick denna enorma upplevelse i en trygg och professionell miljö, precis så som medarbetarna och lokalerna är i Karlskoga. De kunde efter några timmar eller något dygn åka hem tillsammans med sitt underverk. I den nu väldigt känslofyllda, engagerade och ibland onyanserade diskussioner får vi aldrig glömma detta.

Samtidigt finns en annan bild av verkligheten. I samband med cirka tio till femton procent av förlossningarna inträffar det oförutsedda, det fruktansvärda och varje förälders mardröm, nämligen att deras nyfödda barn föds sjukt.

På förlossningen i Karlskoga är det utöver det ungefär tio barn per år som föds så sjuka att deras liv eller långvariga välbefinnande hotas. Det innebär att det kan dröja veckor eller månader innan föräldrarna kan ta med sig sin guldklimp hem.

I de mest tragiska fall så slutar inte resan för barnet i hemmet utan fortsätter till evigheten.

På drygt åtta av tio förlossningsenheter i Sverige finns dygnet runt läkare och sjuksköterskor med särskilt specialistutbildning för att vårda sjuka nyfödda, med funktionsnedsättningar........

© NA