BM'nin hedefi şaştı

Birleşmiş Milletler bir hayal kurmuştu 2015 yılında; “Tüm dünya insanlarının barış ve refah içinde yaşama” hayaliydi bu. Bu hayalin gerçekleşebilmesi için de BM çatısı altındaki 167 ülke “2030 yılına kadar 17 konuda çok çalışmalıyız” demişi. 2030 a 6 yıl kala anlaşıldı ki bu hayaller suya düşmek üzere.

Bu konuyu anlatabilmek için zamanı biraz geriye saracağım.

Yıl 2015 aylardan Eylül..

Birleşmiş Milletler “tüm dünya insanları barış ve refah içinde yaşamalıdır” dedi ve önüne de bir tarih koydu 2030. 2030’a kadar hiçbir yerde yoksulluk ve açlık kalmayacak, herkes için sağlık, nitelikli eğitim, temiz su sağlanacak. Herkes mutlaka temiz enerjiye erişecek. Toplumsal cinsiyet eşitliği, insana yakışır iş ve ekonomik büyümek, sanayi yenilikçilik ve alt yapı dünyanın her yerinde olacak. Sürdürülebilir şehir ve yaşam alanları, barış adalet ve güçlü kurumlar, eşitsizliklerin azaltılması, sorumlu tüketim ve üretim, iklim eylemi, sudaki yaşam, karasal yaşam. Anlaşılacağı üzere insani bir yaşamın koşulları ile birlikte Dünya kaynaklarını da önemseyen hedeflerdi hepsi. Tüm bu maddeler “Dünyamızı Dönüştürmek: 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi” ismini taşıyan bir bildiri altında yayınlandı. Gerçi daha çok 2030 Ajandası olarak bilinen bu bildiride hedefler SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA AMAÇLARI başlığı altında toplandı.

Hatta tüm dünya insanları farkında olsun bu güzel haberden diye de bu hedefler renkli renkli bir tablo haline getirildi. Çünkü küresel bir iletişim çalışması olarak kurgulanmıştı bu çalışma ve tüm dünya fark etmeliydi. İşte tam da bu nedenle hedeflerin görsel iletişim çalışması profesyonel bir iletişim şirketi tarafından gerçekleştirildi. Trollback Company isimli şirketin kurucusu Jakob Trollback, Sustainable Brands İstanbul 2016’da yaptığı konuşmada, bu tür karmaşık yapıları sadeleştirerek herkes için anlaşılır hale getirmenin önemini ve veriye yönelik “yeni bir dil” geliştirmeye çalıştıklarını vurgulamıştı.

“Herhangi bir şeyi anlayamazsak duygusal bağlamda iletişim kuramayız. Sürdürülebilirlik bağlamında, dünyayı daha iyi bir yere götürme çabamızda bu çok önemli”.

Bir çok yerde SKA yada SDG olarak karşımıza çıkar söz ettiğim bu hedefler. Ben de kısaca SKA diye devam edeceğim.

Trollback, SKA’lar için açık, net, olumlu ve güzel görünümlü bir çalışma yapmak istediklerinin altını çizer. Parlak renkler ve belirgin bir tipografi kullandıklarını, sembollerin, amaçların merkezindeki belirleyiciliği ve “iyimserliği” yansıttığını ifade eder. Hedefler kutucuklar içinde mavi, kırmızı, turuncu, yeşil yani gökkuşağı gibi bir renk cümbüşü ile tanıtılır dünyaya. Bazen yanlış anlamalar da olmadı değil bu renkler ile ilgili olarak. Örneğin, bu seneki BM toplantısında, açılış konuşmaları bu renkler altında yapıldı, ancak bizim Cumhurbaşkanımız bu renkleri LGBT renkleri sandı. Hatta ülkece de tepki vermiştik ama iş sonra tatlıya bağlanmıştı. O renklerin o renkler olmadığı izah edilmişti Sayın Erdoğan’a.

Neticede,

İklim değişikliği konusunun küresel ölçekte farkındalığının artırılmasında şimdiye kadar atılan en önemli adımlardan biri olan 17 SKA için daha kolay anlaşılır olması ve hedeflere daha kolay ulaşılabileceği ümidi ile yapılmış bu çalışma hiç de planlandığı sonucu vermedi........

© Muhalif