NATO Ankara zirvesinin ardından |
32 NATO üyesi ülkenin devlet ve hükümet başkanları, 7-8 Temmuz'da Ankara’nın Ankaralılara adeta dar edildiği ve yüzlerce gözaltı yapıldığı bir atmosferde Ankara’daki zirvede bir araya geldi. Zirvede NATO üyesi olmayan bazı müttefikler ile (Avustralya, Y. Zelenda, G. Kore ve Japonya) Suriye de yer aldı. Ana temasının "Daha güçlü NATO, Daha Güçlü Avrupa" olduğu zirve sonunda yayımlanan bildiride Washington Antlaşması’nın 5. maddesine bağlılıklar yinelendi. Ayrıca Rusya tehdidi, savunma yatırımları, Ukrayna’ya destek, İran ve Hürmüz Boğazı başlıkları öne çıktı.
ZİRVE SIRASINDA İRAN'A SALDIRI TÜRKİYE'YE BİR PROVOKASYON
NATO zirvesinin kanımca en ilginç boyutu, Trump'ın zirve sırasında ateşkesin bittiğini duyurarak İran’a saldırı direktifi vermesiydi. Bu tutum, hiç kuşkusuz ev sahibi Türkiye’yi de demarke durumda bıraktı ancak, Trump bunu bilhassa yaptı. Zaten ne dedi? "Erdoğan İran’ı sevmiyor." Bu cümlenin meali şudur: "Erdoğan, İran'a yönelik hamlelerimde benden yana olmalıdır!" Trump’ın başlıca derdi zaten, tüm NATO üyelerinin, özellikle de Türkiye ve Avrupa'nın önde gelen büyük devletlerini küresel hedeflerinde yanında görmek. Trump, NATO üyelerinden iki şey istiyor; sadakat ve savunma harcamalarına katılım.
TRUMP’IN ERDOĞAN'DAN BEKLENTİSİ YÜKSEK
Trump, zirveye bizzat katılma nedeninin Ankara'da gerçekleşmesi ve Erdoğan olduğunun altını çizerek, aslında Ankara'dan beklentisinin ne kadar yüksek olduğunu da ortaya koymuş oldu diplomatik bir şekilde. Trump-Erdoğan tam da tencere-kapak oldu! Öyle bir hizaya girdi ki Erdoğan, tam gaz gitmeye gidecekgözüküyor. Gazze'yi yerle bir eden ve onca cana kıyan İsrail ile bir olan Trump’ın iştahını kabarttığı Gazze için kurulan güya Barış Kurulu'na Hakan Fidan'ı veren Erdoğan, bu gidişle İsrail ile de Trump’ın isteği doğrultusunda kader birliğine girer mi? Girebilir... Trump bu işbirliğini ısıtacak cümleler de kurdu zirvede. Erdoğan'ı da, Bibi'yi de sevdiğini ama aralarında bazı sıkıntılar olduğuna dönük açıklamaları oldu. Bu açıklamaların meali de şöyle okunabilir: "Aranızda didişmeyi bırakın da BOP'taki işbirliğimizi hayata geçirelim. Bakın PKK'yı tasfiye ediyorum. Hamas ve Hizbullah da tasfiye edilmeli, Türkiye ve Suriye bu konuda rol almalı."
NATO'nun kuruluşu 1.0 ise, Soğuk Savaş........