Bir kaç yazı öncesi sizlere Fransız antropolog Florence Bergeaud-Blackler’in Le Figaro gazetesinde yayımlanan bir söyleşisini nakletmiştim. Florence Bergeaud-Blackler, Fransa’daki siyasal İslam ve İhvan hareketi üstüne yaptığı araştırmalar sonucu özellikle Fransız solcu siyasetçileri ve siyasal partilerinin yıllarca İhvan’ı destekleyip büyüttüklerini ortaya çıkardığını anlatıyordu. Ünlü antropolog bu yılın Mart ayında yayına giren konuyla ilgili bir de kitap yazmıştı.
Kitabın ismi “İhvan Hareketi’nin Örgüt ve İletişim Ağları Üstüne Bir Araştırma” (Le Frerisme et ses Reseaux, l’enquete). Kitabın önsözünü, Ortadoğu ve Arap araştırmaları uzmanı, Fransız siyaset bilimci Gilles Kepel kaleme almış. Fransa’da yaşayan yakın bir dostum kitabı alıp bana gönderdi. Kendisine çok teşekkür ederim.
Kitap, İhvan (Müslüman Kardeşler) hareketinin doğuşu, uluslararası alana yayılmasını, siyasal İslamcı misyonerlik faaliyetlerini merak edenler için bir hazine.
Florence Bergeaud-Blackler İhvan’ın son derece sistematik hareket ettiğini belirterek, “Adım adım, aşama aşama, plan üstüne plan yaparak ilerlemeyi hedefliyor,” diyor; nihai hedefinin de “Allah adına, Kuran’ı temel alan, küresel ölçekte mutlak bir toplumsal dönüşümün (reform) ilkelerini içeren yeni bir düzen kurmak” olduğuna dikkat çekiyor.
Bergeaud-Blackler, kitabın tanıtım bölümünde şunları yazıyor:
“İhvan hareketi bir vizyon, bir kimlik üstüne kurulu, bir planı takip eden bir ‘harekat sistemidir.’
“ İhvan hareketinin 1928’de Mısır’da kurucusu olan Hasan El Banna’nın şu sözlerine dikkat çekerim:’Hedefimiz Allah’tır. Önderimiz Hazreti Peygamber Muhammed’dir. Kuran Anayasamızdır. Cihad yolumuz, Allah yolunda ölmek mutlak hedefimizdir.’” Tanıtım yazısının bir bölümünde Fransız antropolog şu ifadeyi kullanıyor:
“İhvan hareketinin bir hedefi de Şii-Sünni ayrımı gözetmeksizin Müslümanlar’ı bir çatı altında toplamaktır.”
Fransız antropolog tanıtım bölümünün bir başka paragrafında da şu önemli cümleleri yazıyor:
“İhvan’ın halihazırdaki lideri Yusuf El Karadawi, 1980’li yıllardan itibaren ‘İslami Hareket’ olarak nitelediği İhvan’ın o tarihten otuz yıl sonrasına kadar bir plan yaptığını söylüyor. Aslında bu planda kısmen başarılı oldular.
“İhvancılar, hareketlerinin ne........