Hvordan fungerer vårt offentlige helsevesen i praksis?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ja, man kan egentlig stille dette spørsmålet når det gjelder køene som hoper seg opp og når det gjelder behandling ved norske sykehus. Køene blir bare lengre og lengre. I dag står ca 250000 i kø for å bli behandlet ved norske sykehus. Og ventetiden øker for hver dag. Hvordan kan norske politikere la dette passere år ut og år inn, uten å få fram løsninger slik at vi fortsatt kan ha et offentlig helsevesen som fungerer? Er det fordi de selv har private helseforsikringer som de kan dra nytte av når sykdom og ulykker inntreffer? Er vårt helsesystem for byråkratisk drevet for å kunne få fram noe effektivt.

Jeg vil skynde meg å si at når det gjelder kreftbehandling med pakkeforløp og akuttbehandling ved våre sykehus så fungerer systemet perfekt. Ellers er våre sykehus i dag drevet ut i fra en foretaksmodell hvor Staten bidrar med økonomiske midler som tilsvarer 60-70 prosent av driften, resten drives som en hvilken som helst annen bedrift hvor man skal ta hensyn til hva man kan tjene inn ved operasjoner og inngrep og organisering av bedriften. Driften skal bestemme hva man kan foreta seg av investeringer blant annet, går driften dårlig, må man eventuelt si opp folk eller se bort i fra investeringer. Så enkelt er det.

Helse koster penger, og vi bruker ca 450 milliarder av vårt budsjett på helse. Men hva så? I dag har vi et todelt helsevesen som praktiseres i Norge, de som sier det motsatte, forholder seg ikke til virkeligheten. Det private helsevesen har overkapasitet mens det offentlige helsevesen sliter med mangler både når det gjelder resurser og personell. Hvorfor skal det være slik?? Samtidig så vet vi at personer med privat helseforsikring nærmer seg 850000, hvorfor er helsekøene fortsatt stigende og ventetiden økende?

Forstår ikke våre politikere at vi må benytte de private foretakene for å få........

© Moss Avis