Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
I vårens siste kommunestyremøte ble Moss kommunes økonomiske situasjon det mest omfattende temaet, naturlig nok. Både i dette møtet og i senere avisinnlegg forsøker flertallet å tegne et bilde av en skakkjørt kommuneøkonomi, med bakgrunn i dårlig politisk lederskap fra tidligere styre. For folk flest blir det å skylde på hverandre en lite konstruktiv debatt, men samtidig er bakgrunnen for hvorfor kommunens økonomi kan snu slik fra et år til et annet interessant for kommunens innbyggere. Mest er det interessant for å forstå hvordan veien videre skal bli til.
For 2022 gikk Moss kommune med et solid overskudd på nesten 200 millioner, medregnet foretakene våre. Nyttårsaften 2022 hadde Moss kommune 622 millioner i disposisjonsfond. I privatøkonomi kan vi kalle dette sparekontoen til uforutsette, dårlige tider. Dagens flertall var da raskt ute med å kritisere eiendomsskatten og tok ikke inn over seg de allerede da varslede behovene for omstilling. For det var sånn at regnbuealliansen var godt klar over at det ville bli strammere tider. Behovene i befolkningen har økt over tid. Kommunedirektøren igangsatte allerede raskt i nye Moss, fra 2020 omstillingsprogrammet “i balanse med et handlingsrom”, nettopp for å se på behovene, driften og økonomien. Det har ikke manglet på orienteringer med det alvorlige bakteppet av økte behov og for lite midler på sikt.
Det er derfor fortsatt nødvendig å tegne et mer korrekt bilde av spørsmålet – hvem sin skyld.
I 2023 ble det brukt 121 millioner av disposisjonsfondet. 75 millioner av disse var merforbruk til drift. Altså tjenester til innbyggerne i all hovedsak innenfor helse, skole og barnehage. Av det store overskuddet fra 2022 valgte regnbuealliansen å prioritere enkelttilskudd for det ene året for å bruke noe av overskuddet på nødvendige og målrettede tiltak: 10 millioner til oppgradering av skolebygg, ekstra tilskudd til lag og foreninger, tilskudd til ferieklubben, Fontenehuset, ekstra tilskudd til lavinntektsfamilier og flere nødvendige og gode formål . Disse ekstrabevilgningene og investeringene på totalt 46 millioner kunne godt forsvares etter flere år med gode overskudd. For også overskuddene var vanskelig å være sikre på, i 2022 fikk Moss kommune for eksempel kompensert for utgifter fra koronapandemien med kr 64 millioner. Midler ingen var sikre på før Stortinget bevilget de sent på året - og da ble det også rett å bruke noe på tiltak som hadde måttet vente, og tiltak som kunne ta oss videre etter en lang periode med pandemi.
Samtidig fortsatte kommunedirektøren å advare mot økende behov i befolkingen og lavere inntekter for kommunene, gjennom hele forrige valgperiode. Det........