Generasjon pålogget – generasjon Angst – Digitaliseringen ødelegger barna våre

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Boka med tittelen Generasjon Angst av den amerikanske sosialpsykologen Jonathan Haidt har virkelig vært en vekker for undertegnede. Ja, boka kan gi enhver oppegående og ansvarlig forelder nettopp det: ANGST. Boka beskriver den omkoblingen av barndommen som har funnet sted etter at smarttelefoner og sosiale medier (SoMe) har overtatt barnas daglige liv fra svært ung alder. Og dette er svært alvorlig.

Barn som skal være ute og leke, møte utfordringer, utvikle seg og gjøre sine erfaringer ute i den virkelige verden i fysisk interaksjon med andre barn, er i stedet i stor grad inne og mister alt dette. Samtidig blir små jenter vant til å betrakte seg selv gjennom «brillene» til andre og sammenligne seg både med venninner og fremmede, for eksempel influencere som de følger på SoMe. Dette er åpenbart ikke bra og dette har resultert i en skremmende økning av unge jenters uhelse. Spesielt pre-pubertale jenter er sårbare, men dette følger jentene gjennom hele barne- og ungdomstida og inn i voksenlivet.

For guttene er ikke SoMe like ødeleggende som for jentene. Men guttene sliter da de i svært ung aldre har tilgang til usensurert internett og derfor altfor tidlig møter grov vold, voldsporno og annet de absolutt ikke bør se. I tillegg får en god del gutter utfordringer med tilbaketrekning fra det fysiske livet fordi de lever ut sitt liv i den virtuelle verden og ikke opplever det jeg har beskrevet over i den virkelige verden.

Dagens barn og unge vokser opp med skjermer; introduksjon av IPAD i barnehagen, egen IPAD fra 1. klasse og smart-telefon fra 6-9 års alder. Dette er et eksperiment med en hel generasjon barn og unge hvor deres psykiske helse ligger i potten. Hva gjør det med barna og ungdommene våre?

Jeg skal nå ta for meg de ulike arenaene hvor skjermbruk er en utfordring og nå i 2024 bevislig ikke bidrar med noe positivt.

Mobiltelefon på skolen og barnas læring
Det er flere forhold som tilsier at tilgang til mobil, med alt det fører med seg, ikke har noe i en skolehverdag å gjøre. Etter noen års nøling har derfor svært mange barne- og ungdomsskoler innført forbud mot bruk av mobiltelefon i klasserommene. Jeg har fått opplyst at det er mobilforbud på Våk skole. Det er positivt. Det er viktig hvordan dette praktiseres. Er det et låsbart skap for mobiltelefoner? Slik at disse låses inn når eleven kommer om morgenen. Forbudet mot tilgang til mobilen må gjelde fra de kommer til første time til de går hjem etter siste time/evt SFO.

At tilgang til mobil i timene går ut over undervisningen og læringen burde være mulig for enhver å forstå. Elevene som i klasserommet bør ha sitt fokus mot læring og sosialt fellesskap, mister konsentrasjonen ved å ha tilgang på telefonen. Mobiltelefonen er en kilde til dårligere konsentrasjon, avsporinger og avbrytelser og reduserer læringsutbyttet i timene.

Den relativt ferske kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun kom i februar 2024 med følgende tilråding. Hun slutter seg til følgende anbefaling fra Utdanningsdirektoratet:

Utdanningsdirektoratet anbefaler at mobiltelefonen skal ut av klasserommene både på barneskole, ungdomsskole og videregående skole. De mener også friminuttene bør være mobilfrie på både barne- og ungdomsskolen.

Som forelder tenker jeg: Endelig en politiker som tør å ta tak i dette. Hvorfor har ingen politikere tatt tak i dette før?

Anbefalingen blir tatt godt imot både av lærerorganisasjoner og foreldre, som tydeligvis trenger hjelp til å sette grenser for mobilbruken til sine barn og ungdommer.

Norske barn får mobiltelefon tidligst i Europa.

Norge er et av landene digitaliseringen i skolen (og samfunnet ellers) har kommet lengst. Norske barn gjør det stadig dårligere på PISA-undersøkelsen (2022) i lesing, matte og naturfag. Stadig flere elever presterer på det laveste mestringsnivået på alle de tre fagområdene. Norge er blant de land i Europa hvor nedgangen i barn og unges prestasjoner går mest ned. Hele 41 % av elevene våre presterer på det laveste mestringsnivået på minst ett eller flere av de tre fagområdene som undersøkelsen gjelder. Det er naturlig å stille spørsmålet om dette har sammenheng med digitaliseringen og mobilbruk.

Bruk av nettbrett som læremiddel

Noe av det samme som anføres mot tilgang til mobiltelefon i klassetimen, kan anføres mot IPAD. På samme måten som mobil tar IPAD’n fokus vekk fra læring og reduserer barnas interesse for å konsentrere seg om læring. Skjermen i seg selv er så tiltrekkende for barna at den reduserer barnas interesse for selve læringen.

UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) offenliggjorde i august 2023 en rapport som tar for seg de uheldige effektene som digital teknologi, mobiler i særdeleshet, men også nettbrett og laptop, har på utdanning verden over. Rapporten påpeker at det finnes overraskende lite forskningsbasert evidens for at digital teknologi, herunder bruk av nettbrett, styrker læringen i........

© Moss Avis