Generasjon mobiltelefon – Ødelegger digitaliseringen barna våre?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Dagens barn og unge vokser opp med skjermer; introduksjon av IPAD i barnehagen, egen IPAD fra 1. klasse og smart-telefon fra 6-9 års alder. Hva gjør det med barna og ungdommene våre?

Det er flere forhold som tilsier at tilgang til mobil, med alt det fører med seg, ikke har noe i en skolehverdag å gjøre, i hvert fall ikke inne i klasserommene. Etter noen års nøling har derfor svært mange barne- og ungdomsskoler innført forbud mot bruk av mobiltelefon i klasserommene. At tilgang til mobil i timene går ut over undervisningen og læringen burde være mulig for enhver å forstå. Elevene som i klasserommet bør ha sitt fokus mot læring og sosialt fellesskap, mister konsentrasjonen ved å ha tilgang på telefonen. Mobiltelefonen er en kilde til dårligere konsentrasjon, avsporinger og avbrytelser og reduserer læringsutbyttet i timene.

Den relativt ferske kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun kom i februar 2024 med følgende tilråding. Hun slutter seg til følgende anbefaling fra Utdanningsdirektoratet: Utdanningsdirektoratet anbefaler at mobiltelefonen skal ut av klasserommene både på barneskole, ungdomsskole og videregående skole. De mener også friminuttene bør være mobilfrie på både barne- og ungdomsskolen.

Som forelder tenker jeg: Endelig en politiker som tør å ta tak i dette. Hvorfor har ingen politikere tatt tak i dette før? Anbefalingen blir tatt godt imot både av lærerorganisasjoner og foreldre, som tydeligvis trenger hjelp til å sette grenser for mobilbruken til sine barn og ungdommer. Norske barn får mobiltelefon tidligst i Europa. Norge er et av landene digitaliseringen i skolen (og samfunnet ellers) har kommet lengst. Norske barn gjør det stadig dårligere på PISA-undersøkelsen (2022) i lesing, matte og naturfag. Stadig flere elever presterer på det laveste mestringsnivået på alle de tre fagområdene. Norge er blant de land i Europa hvor nedgangen i barn og unges prestasjoner går mest ned. Hele 41 % av elevene våre presterer på det laveste mestringsnivået på minst ett eller flere av de tre fagområdene som undersøkelsen gjelder. Det er naturlig å stille spørsmålet om dette har sammenheng med digitaliseringen og mobilbruk.

Dagens moderne samfunn er i ferd med å bli gjennomdigitalisert. Det legges opp til at det meste skal styres via en app på mobiltelefon. Voksne tar mobiltelefonen for gitt og det meste kan ordnes ved hjelp av en smart mobiltelefon. Det er nesten som om mobiltelefonen er en forlengelse av ens egen kropp og daglige fungering. De fleste voksne ville ikke fungere uten mobiltelefon i dagens samfunn og redusert tilgang på den fører umiddelbart til abstinens. Mobiltelefonbruk er svært avhengighetsskapende for de fleste som bruker den (undertegnede inkludert). Det er da ikke vanskelig å forstå at barn og ungdom har enda vanskeligere for å legge telefonen vekk enn voksne.

Foreldres ønske om å vente med å gi barna mobil eller sette grenser for barnas bruk møter........

© Moss Avis