Sammen mot trafikkaos og for bypakke!

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I juni ble utbyggingen av RV19 reddet fra den sikre død av en samlet opposisjon på Stortinget da Nasjonal transportplan (NTP) ble behandlet. Det står ekstrem respekt av å ha lyktes med den redningsaksjonen. Det skjedde takket være et samlet trøkk fra politikere, næringsliv og mossingene, og ikke minst pga den folkelige aksjonen fra velforeningene. Og vi sto samlet!

I den lokale diskusjonen om RV19 i vår var bypakke en premiss for arbeidet, fordi kommunestyret innså at vi ikke ville fått gjennom et så bredt vedtak uten som en del av en bypakke, altså en pakke der man ser en veiutbygging sammen med andre mulige trafikkløsninger, samt utvikling av gode bysentrum. Altså en pakke som løser byens underliggende trafikkproblemer.

Siden har det vært stille om bypakke, helt fram til 2. desember. Da kom nyheten i Miljøløftet at Statens vegvesen ikke vil utrede bypakke nå, men at Moss kommune heldigvis tar ansvar. Kommunen styrer utredningen fram mot våren før det må gjøres prinsippvedtak i kommune- og fylkesting, før saken går ut på folkeavstemning til høsten.

Det er bra kommunen setter fart på bypakkeutredningen, for hvis vi lar Vegvesenet utrede RV19 uten en samtidig utredning av bypakke, så risikerer vi at hele RV19-prosjektet dør. Det kan vi ikke finne oss i.

Nå må vi igjen samles på tvers av partiene, folk og næringsliv, denne gangen for å få en god utredning om bypakke. Noen ønsker å få dette til å handle om bompenger. Dette skal imidlertid være en utredning om hva vi kan gjøre for å få slutt på trafikkaoset i byen, hvilke alternativer for transportsystem vi har, hvordan kan det legges til rette for at vi blir mindre bilavhengige og hva det innebærer av kostnader. Så får politikerne ta stilling til finansieringsmodell når den tid kommer.

Selv om RV19 kom med i NTP, så betyr ikke det at den vil bli bygget. RV19 kom inn gjennom et samlevedtak, en slags ønskeliste, som gjelder en rekke dyre prosjekter. Det er enighet om prosjektene, men det er ingen enighet om hvordan de skal finansieres. Det er svært tvilsomt – eller kanskje helt usannsynlig - at alt dette blir gjennomført, helt uavhengig av hvem som tar plass i regjeringskontorene til høsten. RV19 henger altså fortsatt i en svært tynn tråd. Prosjektet er ikke reddet en gang for alle. Nå må det reddes planleggesmidler i hvert enkelt statsbudsjett, før det må reddes investeringsmidler på flere milliarder om ti års tid. Hvis ikke vi fortsetter å tenke smart om RV19, så kommer prosjektet til å dø, uavhengig av hvem som har flertall på Stortinget fra neste høst.

De samme argumentene for bypakke som var oppe i diskusjonen i vår gjelder fortsatt. En bypakke er en mulighet til å se riksveiutbyggingen i sammenheng med Moss bys lokale interesser for byutvikling. Alternativet er at RV19-utbyggingen styres fullt og helt av Statens vegvesen. Det er ikke et godt alternativ, for det gir et prosjekt på Statens vegvesens premisser. Men det er vi som skal leve i byen. Vi trenger et prosjekt på Moss sine premisser. Det får vi gjennom en bypakke.

Et viktig argument for bypakke er arbeidet med å kutte klimagassutslipp. Mens RV19-prosjektet har utviklet seg har Norge fått et lovfestet mål om at klimagassutslippene i Norge skal kuttes med 90-95% de neste tiårene og staten har føringer om nullvekst i biltrafikken. Hvis ikke RV19 leverer på klimamålet, så betyr det at andre prosjekter må gjennomføre større og kanskje dyrere kutt. Tør vi satse på det?

For bare gjennom en bypakke vil RV19 kunne bli et prosjekt som faktisk kutter klimagassutslipp. Det er naivt å tro at et prosjekt som har byggestart mange år fram i tid vil vinne fram i konkurransen mot utslippsreduserende prosjekter som........

© Moss Avis