Skeive minoriteters kamp for aksept

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Denne helgen feirer vi i Moss retten til å elske den du elsker og mangfoldet av seksuell orientering, kjønnsuttrykk og kjønnsidentiteter. Lørdag 10. august vil SV stolt delta i Pride-paraden her i Moss.

Dessverre er ikke Pride bare en fest. I dagens Norge har vi kommet langt når det gjelder aksept og rettigheter for LHBTQ -personer. Likevel er det mange som fortsatt opplever betydelige utfordringer, særlig de som i tillegg til å være skeive, også har innvandrer- eller flyktningbakgrunn. Disse menneskene befinner seg i skjæringspunktet mellom ulike identiteter, noe som kan forsterke deres opplevelse av diskriminering og ekskludering.

Skeive med minoritetsbakgrunn kan oppleve en dobbel byrde av diskriminering – både på grunn av sin seksuelle orientering eller kjønnsidentitet, men også på grunn av sin etniske bakgrunn. For mange innebærer dette å måtte håndtere press og forventninger fra både majoritetssamfunnet og sitt eget miljø.

I minoritetsmiljøer kan skeive oppleve sterk sosial kontroll og strenge normer som gjør det vanskelig å leve åpent. Disse normene kan vise seg på ulike måter, inkludert klare forventninger om ekteskap med det motsatte kjønn, sterkt familiefokus og tradisjonelle kjønnsroller. For mange blir presset om å opprettholde familiens ære og unngå skam en tung byrde. Det kan være en forventning om å følge kulturelle og religiøse praksiser som ikke aksepterer eller anerkjenner det å være skeiv, noe som skaper et vanskelig dilemma for individene.

Mange opplever også at det er en manglende aksept for LHBTQ -personer i deres kulturer, noe som kan føre til en frykt for å bli utstøtt fra familien eller samfunnet. Denne frykten kan være overveldende og føre til at skeive med minoritetsbakgrunn velger å leve i skjul med sin seksualitet eller kjønnsidentitet. I noen tilfeller kan det til og med føre til psykiske helseproblemer som depresjon, angst og en følelse av isolasjon.

I en NRK-reportasje fra 2018 kunne vi høre skeive med minoritetsbakgrunn fortelle om sin erfaring med dobbeldiskriminering og beskrive en tilværelse preget av frykt for å bli utstøtt fra både familiemiljøet og det skeive miljøet samtidig. Denne frykten kan forsterkes av kulturelle og religiøse normer som fordømmer og forbyr homofili eller transkjønnethet.

I tillegg kan skeive med innvandrer- og flyktningbakgrunn møte rasisme og fremmedfrykt........

© Moss Avis