Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
I de siste årene har vi sett en stadig økende kløft mellom lønninger og levekostnader, og det er vanlige arbeidsfolk som sitter igjen med det korteste strået. Mens prisene på varer og tjenester har skutt i været, har lønningene ikke klart å holde tritt. Selv om det har vært en viss vekst i lønningene, har den ikke vært tilstrekkelig til å kompensere for den økende prisveksten.
Beregninger og rapporter fra bl. a Statens institutt for forbruksforskning (Sifo), og Samfunnsøkonomisk analyse har alle dokumentert den urovekkende trenden som har pågått de siste årene. Levekostnadene har økt betydelig. Bolig, mat og helsetjenester, ja alt har blitt dyrere, mye dyrere. Tall fra viser at prisene på matvarer har økt med 10 prosent i løpet av 2023, den høyeste årsveksten på 40 år. I tillegg har vi sett en rask økende rente for de som eier bolig som kommer oppå det hele. Og for de som leier – 23,7 prosent av norske husstander- er ikke situasjonen noe bedre, tvert imot. Her viser data fra bransjeorganisasjonen Eiendom Norge at husleieprisene i Norge har økt like mye i løpet av de siste to årene som de gjorde samlet i perioden fra 2013 til 2021. For denne gruppen har leieprisene økt med betydelige 15,2 prosent I løpet av 2022 og 2023. Dette er utgifter som rammer vanlige arbeidsfolk hardest, da de utgjør en større del av deres totale utgifter sammenlignet med husholdninger med høyere inntekt.
Samtidig har lønningene ikke klart å holde tritt med denne prisveksten. Selv om det har vært en viss økning i gjennomsnittslønnen, har den ikke vært tilstrekkelig til å sikre reell økning i kjøpekraft for vanlige arbeidsfolk. Ifølge tall fra TBU har lønnsveksten de siste årene bare så vidt klart å kompensere for prisveksten, og noen........