We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

NBA PRIČE: Mali ratnik, velikog srca - Šek

3 1 15
18.01.2019

Dva najzabavnija igrača koja su prošla kroz NBA ligu danas možemo da gledamo u ulogama komentatora na NBA TV i TNT. Ta dvojica su Šekil O’Nil i Čarls Barkli. Danas pričamo priču o prvopomenutom džinu. Slobodno mogu reći dobroćudnom džinu. Džinu koji zna je mogao da postane "stend ap" komičar, da nije izabrao košarku. Ili advokat, ili finansijski mag, stavite šta god želite.

Šek je bio najbolji student dok je bio na koledžu. Dominirao je i na parketu, ali i na ispitima. Ne bi rekli? I to ubedljivo najbolje ocene. To je Šek. Supermen. Ako bih pisao sve što postoji o njemu, ovaj tekst bi bio toliko dug da bi vam trebalo bar pola sata da ga pročitate. Bez pauze. Zato ćemo izdvojiti par momenata koji najbolje oslikavaju ovu ljudsku gromadu.

Poznat vam je rečnik Ser Čarlsa. Poznat je njegov britak jezik i njegova direktnost. Često zna da pokopa igrača, ali i da kaže da je neko zaista dobar, kao što je rekao za Nikolu Jokića. Ali da vas stavi među legende lige, a da ste igrali u njegovo vreme, e to je vraški teško. Ali mu nije bilo teško da to uradi za njegovog velikog prijatelja i drugog najvećeg brbljivca NBA lige, Šeka. Ovde ostavljamo mesta i za Rašida Valasa, ali on je više brbljao na terenu. Posebno su ga volele sudije, isto tako i on njih. Specijalna ljubav. "Lopta ne laže", vikao je redovno Šid.

Isto kao i lopta, tako ni Barkli ne laže kada kaže da je O’Nil među tri najbolja centra koji su prošli kroz ovu ligu. Na prva dva mesta je stavio neprikosnovenog plejboja, Vilta "100" Čemberlena. Drugi je bio večiti rival Vilta, Bil Rasel. A na trećem mestu dolazi Šek. Ovde možemo diskutovati da li je Šek stvarno treći najbolji u istoriji, ili bi neko možda stavio na to mesto Hakima Olajdžuvona. To je već do subjektivnosti svakog od ljubitelja košarke i NBA lige. Mislim da će većina staviti na ovo mesto Šeka. Ne samo zbog titula, koliko zbog dominacije koju je nosio sa sobom. On i dominacija. Tu ste slobodno mogli da stavite znak jednakosti.


LJUDSKI DŽUBOKS - ČOVEK SA MNOGO NADIMAKA

Nije se još pojavio igrač koji je toliko uspešan čega god se uhvati. Sa tolikim talentom na terenu i van njega. Džordan i dalje zarađuje od sponzora, on je brend za sebe, najbolji svih vremena. Kobi je tu negde. Džejms isto. Ali, da li je iko od njih kao Šek? Čovek je dominirao parketom, završio je karijeru i nastavio da dominira. Tokom karijere je izdao rep album, jedan od mnogih, imena "Shaq Diesel". Kada pogledate Šeka, prvo pomislite, on reper? Ok, dajte mu šansu, ali nema šanse da uspe. I već ste se prevarili u startu. Šekov album je stigao do platinastog tiraža. I nije to samo zbog njegovog imena. To je njegova harizma. Ali i talenta.

Onda nam stiže "Shaqtin’ A Fool". Verovatno svi koji prate NBA ligu znaju za format ove emisije. Ali za one koji možda ne znaju. Emisija analizira smešne situacije tokom NBA utakmica i u prvom planu su igrači koji naprave smešan, glup, nerezonski potez. Omiljena žrtva Šeka dugo vremena je bio sadašnji igrač Lejkersa, Džaval MekGi. Dugo je Šek ismevao ovog momka, ali mu je Džaval obilato pružao materijal za emisiju. Jedno vreme su svi iščekivali emisiju kako bi videli šta je Džaval napravio. Karijera mu je bila na toliko niskim granama, da jedno vreme niko nije znao da li čovek uopšte postoji. Koliko god Šek bio dobroćudan, znao je da bude težak ako mu stanete na žulj ili odlučite da ustanete za svoje JA. Na Tviteru su stizale poruke ovakve sadržine: "Čekam na Shaqtin A Fool ili Džaval MekGi Šou". Džaval je bio, što bi Ameri rekli, roasted.

Zamislite da igrate utakmicu, spremate se da napravite neke dobre stvari, a realno ste talenat, samo niste toliko inteligentni. Ali, ne mogu svi ni da budu, zar ne? Tako je bilo sa Džavalom. Čovek je radio dobre stvari za Vašington i Denver, ali je zbog svojih ludih poteza dospeo u ruke Šeku. Napravio je jednu emisiju sa kompilacijom njegovih gluposti od 2011. do 2017. Tu je bilo preko šest godina tihog mučenja Džavala MekGija. Sve ima svoj maksimum, pa tako i strpljenje. Pogledajte emisiju naslova ALL OF JAVALE MCGEE'S SHAQTIN' A FOOL MOMENTS 2011-2017. Samo pogledajte i brzo ćete shvatiti, dok se valjate od smeha, kako se osećao Džaval. Ubacite se u njegove cipele na trenutak, ako uspete od količine smeha koja će vas snaći. Od Šeka je tokom vremena dobio nadimak Tragic Bronson. Ovaj nadimak se nalazi u Urban Dictionary i piše da ga je smislio Šek, a da je značenje, visoki igrač koji je toliko loš da ne može da vodi loptu, i to obično u situacijama kada se dešava kontranapad. I onda zamislite svaki potez koji bi Džaval napravio, a da je bio smešan, a bilo ih je, a u njegovoj glavi odzvanja: "Eto me opet kod Šeka. Šta li će sada da smisli? Na kom ću mestu završiti? Ne mogu da verujem". Šek mu je toliko ušao u psihu da momak nije mogao da se sastavi. To i dalje traje, možda ga je sada ostavio jer igra za Lejkerse.

Situacija se u jednom momentu usijala kada su njih dvojica krenuli da razmenjuju tvitove povodom Džavalovog učešća u elitnim potezima lige, naravno parodija na stvarno najbolje poteze. U tim tvitovima i kukanju Džavala da ga ostavi na miru, Šek je odgovorio da treba da mu bude drago što ga je učinio poznatim. U međuvremenu se umešao i Kevin Durent, koji je rekao da mu nije poznato da policajci mogu da postupaju tako sa civilima. Aludirao je na Šekovu karijeru part-time policajca na Floridi, posle završetka karijere. Šek mu je brzo odgovorio rečenicom da može da mu se obrati kada osvoji prsten. Naravno, Šek je preterao i priznao da je stigla naredba "odozgo" da prestane sa tim. Kad kaže odozgo, misli na svoju majku. Lusil O’Nil je pozvala i rekla mu da prekine. To je za Šeka bio kraj ove razmene virtuelnih udaraca. Na kraju je Džaval odreagovao jako dobro, pojavivši se na jednom treningu Voriorsa sa kačketom na kome je pisalo Shaq, sa logom Šeka koji silovito zakucava sa dve ruke, što je bio njegov zaštitni znak. Tu je negde i bio kraj njihovog sukoba. A ovde je i kratak pregled maestralnih poteza Džavala iz Šekove emisije.Šek definitivno nije samo košarka - on je mnogo više od toga. Koliko je zabavan i spreman za šalu, jako dobro pamti Darijus Majls. Majls je vozio jednog dana ka hali. Spremio je sve za trening. Majls je tada igrao za gradskog rivala, Kliperse. Ovu priču su ispričali Kventin Ričardson i sam Majls. On se seća da je tog dana kasnio na trening i da je znao da treba da vozi malo brže. On tako kaže, ali Kventin kaže da je to bilo skoro letenje po putu. Majls je s vremena na vreme gledao u retrovizor i u jednom momentu se pojavio auto sa upaljenom rotacijom na retrovizoru. Neoznačeno policijsko vozilo je puštalo neprekidan zvuk i Majls je znao da to nije dobro. Majls je polako zaustavljao vozilo. Pored njega se parkirao crni džip sa zatamnjenim staklima. Nije mu padalo napamet da pogleda desno. Gledao je samo pravo i čekao nadolazeći dijalog sa policajcem. Znao je koliko brzo je vozio. Znao je da rizikuje kaznu.

Majls je polako spustio prozor i posegnuo za papirima, kako procedura nalaže. Odjednom Majls čuje neki dubok glas koji kaže: "Gde si krenuo momak?". Ali i dalje nije gledao u pravcu policajca. Pomislio je, nisu valjda poslali narednika na mene. U jednom momentu se okrenuo, ali kaže da nije video lice, jer je čovek bio ogroman. Samo je zurio u grudi. Policajac je ponovio: "Rekao sam, gde si krenuo momak?". U tom momentu policajac savija glavu i Majls vidi dobro poznatu facu. Vidi Šeka sa iskeženom facom. Majls je od šoka prvo ućutao da bi rekao: "Čoveče idem na trening. Naterao si me da zakasnim!" Šek se samo okrenuo, tapnuo svojom ogromnom šakom krov automobila i rekao: "Ne brini. Platiću ti kaznu koju dobiješ. Samo me pozovi." Šek je iskoristio jedno od starih svetala kako bi Majls pomislio da ga juri policija. Šeku je sve bila zabava, obožavao je takve situacije.

Pored toga što je osvojio četiri titule, tri sa Lejkersima i jednu sa Majamijem, on je postao gotovo mitsko biće sa mnogo........

© mondo