KUR’AN TALEBESİ OLMAK

Kur’an-ı Kerim, günümüzde en çok okunan, ancak en az anlaşılan bir kitap durumundadır. Kur’an’ı anlayarak okuyan, hatta anlamak için okuyan ve hakkıyla Kur’an talebesi olan insanların oranı oldukça düşük düzeydedir. Bu durum “Kur’an talebesi olma” vasfımızı yeniden değerlendirmeyi gerekli kılmaktadır.

İnen ilk ayetlerinden itibaren okuyup öğrenmenin, bilimin, sevgi ve merhametin, kardeşliğin, dayanışmanın, adaletin, barış ve hoşgörünün öneminden bahseden Kur’an-ı Kerim, bütün Müslümanlar tarafından hakkıyla okunup anlaşılmak ve yaşanmak durumundadır. Bugün Müslüman toplumlarda ümitsizlik, tembellik, güvensizlik, duyarsızlık, adaletsizlik, kavga, şiddet, terör, bilim ve teknolojide gerilik, hukuk ihlâlleri, kan davaları, töre cinayetleri, işkence, fuhuş, soygun, rüşvet ve yolsuzluk gibi suçlar bu kadar yaygınlaşmışsa Kur’an talebeliğimizi sorgulamamız gerekir. Çünkü saydığımız bu olumsuzluklar, Kur’an’ın indiği dönemde Mekke toplumunda da yaygındı. Ancak o çürümeye yüz tutmuş cahiliye toplumu, Kur’an’ın aydınlatması ve Peygamberimizin ashabıyla birlikte o aydınlanmış yoldan yürümesi sonucunda medenî bir topluma evirilebilmiştir. O dönemde etkisini gösteren Kur’an’ın bu dönemde etkisiz kalması, Müslümanlar için ciddi bir sorundur.

Kur’an-ı Kerim’in niçin indirildiğini, günümüzde hangi amaçla okunduğunu ve idealde nasıl okunması gerektiğini irdelememizde yarar vardır.

Kur’an-ı Kerim Niçin İndirildi?

Bu soruya verilecek en doğru cevap, bizzat Kur’an tarafından şöyle açıklanmaktadır:

“Kur’an insanları hidayete erdirmek, doğru yolu ve hak ile batılı ayır deden hükümleri açıklamak üzere indirilmiştir…” (Bakara 2/185)

“Gerçekten size Allah’tan bir nur ve apaçık bir kitap geldi. Rızasını arayanı Allah o kitapla kurtuluş yollarına götürür ve onları iradesiyle karanlıklardan aydınlığa çıkartır, dosdoğru yola iletir.” (Maide 5/15-16)

“(Bu Kur’an), âyetlerini düşünsünler, tam akıl sahipleri öğüt alsınlar diye sana indirdiğimiz hayır ve bereketi bol bir kitaptır.” (Şad 38/29)

“Gerçekten bu Kur’an, kendisine sıkıca tutunanları doğru yola iletir ve salih amellerde bulunan müminlere kendileri için muhakkak büyük bir mükâfat olduğunu müjdeler.” (Al-i İmran 3/19

Kur’an’ın gönderiliş amacıyla ilgili ayetlerde vurgulanan ortak nokta, hidayet yani dünya ve ahiret mutluluğudur. Özetle Kur’an, inanma ihtiyacımızı doğru olarak karşılamak, ahlâkımızı güzelleştirmek, ibadetlerimizi usulüne uygun olarak nasıl yerine getireceğimizi açıklamak ve sosyal ilişkilerimizi sağlıklı olarak yürütebilmemizin kurallarını öğretmek üzere indirilmiş bir kitaptır.

Kur’an talebesi olarak Kur’an-ı Kerim’i Nasıl Okumalıyız?

1.) Kur’an okumayı alışkanlık haline getirmeliyiz. Kur’an talebesi olmak için yaşımız ve eğitim düzeyimiz ne olursa olsun, Kur’an ile meşguliyetimizi sürekli hale getirmemiz gerekir. Ku’an’ın lafzını tecvid kurallarını gözeterek doğru bir şekilde okumak, manasını meal ve tefsirlerden öğrenmek, anlayamadığımız ayetleri bilenlerle müzakere etmek, okuma meclisine katılmak, bu meclise hazırlıklı gitmek, öğrendiğimiz bilgileri bireysel ve sosyal hayatımızda yaşamaya çalışmak Kur’an talebesi olmanın bir göstergesidir.

2.) Kur’an’ı Allah kelamı olduğu bilinciyle........

© Mir'at Haber