İSLÂM KOLAYLIK DİNİDİR

İnsanlar anlayıp yaşayabilsin diye Yüce Allah İslâm’ı, fıtrata uygun kolay bir din olarak göndermiştir. İslâm dininde öngörülen emir ve yasakların temel amacı, hayatı insan için kolaylaştırmak ve böylece onu dünya ve ahiret mutluluğuna ulaştırmaktır. İslâm’ın bu özelliği şu ayetlerde açıkça ifade edilmektedir:

“Allah, size herhangi bir güçlük çıkarmak istemez. Fakat O, sizi tertemiz yapmak ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak ister ki şükredesiniz.” (Maide 5/6)

“Andolsun Biz Kur’an’ı öğüt alınsın diye kolaylaştırdık. Öğüt alan yok mu?(Kamer 54/17)

“Gerçekten bu Kur’an en doğru olan yola götürür ve iyi işler yapan müminler için büyük bir mükâfat olduğunu müjdeler.” (İsra 17/9)

Kolaylık ilkesi gereği Kur’an-ı Kerim’de her şey bir anda söylenmemiş, gelişim süreci gözetilerek gerekli bilgiler bireyin ve toplumun ilgi ve ihtiyaç durumuna göre kısa ve özlü bir şekilde anlatılmıştır. Kur’an’ın eğitim konularını insanların anlayıp kavrama yeteneğine göre zamana yayması, iyice öğrenildikten sonra diğer konuya geçilmesi, dinin esaslarına inanılmasını ve inanılan esasların pratiğe yansıtılmasını kolaylaştırmıştır. Bu durum şu ayetlerle ifade edilmektedir:

“(Ey Peygamber) Biz Kur’an’ı senin kalbine yerleştirmek için azar azar indirdik ve ağır ağır okuduk.” (Furkan 25/32)

“Biz Kur’an’ı, insanlara dura dura okuyasın diye onu ayetlere ayırıp peyderpey indirdik.” (İsra 17/106)

Kur’an ayetlerinin parça parça ve zaman içerisinde gerçekleşen bazı olay ve durumlara bağlı olarak azar azar indirilişi, bilgilerin anlaşılıp içselleştirilmesi açısından son derece önemlidir. O dönemde Peygamber (s.a.v.) tarafından anlatılıp yaşantıya dönüştürülen dinin hükümleri, insan fıtratıyla birebir örtüşen, zihin ve gönül tarafından kolaylıkla benimsenen bir özellik taşımaktadır. İslâm’ın 23 yıl gibi kısa bir sürede önce Arap yarımadasına, ardından da dünyanın pek çok bölgesine yayılmasında bu özelliğin gözetilmesi etkili olmuştur.

İslâm’ın kolaylık ilkesi, başta anne-babalar, eğitimciler ve din görevlileri tarafından iyi anlaşılmalıdır. Özellikle küçük yaştaki çocuklar, İslam’a yeni ısınmaya başlayan gençler, hayatının ileri döneminde dindar olmaya karar veren yetişkinler dinî bilgi ve pratikleri........

© Mir'at Haber