FİLİSTİN HALKI AVRUPA’DA İSLAMOFOBİYİ YIKTI
Gazze’de yaşanan insani dram, Avrupa kamuoyunda ezberleri bozdu.
Yıllardır “İslam korkusu” üzerinden şekillenen siyasi ve medya dili, Filistin halkının gösterdiği direniş, sabır ve adalet çağrısı karşısında çözülmeye başladı.
Paris’ten Berlin’e, Londra’dan Roma’ya uzanan milyonluk yürüyüşler, Avrupa’nın İslam’a bakışında tarihi bir kırılma yarattı.
Sokaklardan Yükselen Vicdan Sesi
Avrupa’nın dört bir yanında haftalardır süren Filistin gösterileri, kıta tarihinde benzeri az görülür bir toplumsal hareketliliğe dönüştü.
Londra, Paris, Brüksel, Berlin ve Madrid gibi büyük şehirlerde yüzbinlerce kişi “Free Palestine!” sloganlarıyla yürürken, birçok katılımcı ellerinde Kur’an ayetleri ve barış mesajları taşıdı.
İngiltere’nin başkentinde gösteriye katılan 22 yaşındaki bir üniversite öğrencisi, “Medya bize İslam’dan korkmayı öğretti. Ama Gazze’de İslam’ın onurunu gördük” sözleriyle Avrupa’daki yeni bilinç dönüşümünü özetledi.
Batı’da Korkunun Kökleri Çatırdıyor
Uzmanlara göre, Avrupa’da yüzyıllardır süren İslam karşıtlığının kökleri Haçlı seferlerine ve oryantalist ideolojiye dayanıyor.
Sosyologlar, 11 Eylül sonrası dönemde medya tarafından sistematik biçimde yayılan “İslam terörle özdeş” algısının, bugün Gazze’de yaşanan gerçeklerle çöktüğünü belirtiyor.
Ortadoğu uzmanı Dr. Nihat El-Halidi, “Gazze halkı, inancını hayata geçirerek Batı’nın yalanını ifşa etti. Artık Avrupa’da Müslüman, korkulacak değil; saygı duyulacak bir kimlik haline geliyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Gazze’nin Sabırla Kurduğu Köprü
Gazze’de bombardıman altında dahi dua eden, sabırla direnen insanlar, Avrupa medyasında yer bulan görüntülerle milyonların kalbine dokundu.
Kadınların,........





















Toi Staff
Penny S. Tee
Sabine Sterk
Gideon Levy
Mark Travers Ph.d
Gilles Touboul
John Nosta
Daniel Orenstein