İSLAM AÇISINDAN SPORLA ALAKALI VE FUTBOL İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER III

Spor Yapılması İçin Uyulması Gereken Şartlar

Daha önce yayınladığımız iki makalede verdiğimiz genel ölçüleri ve arz ettiğimiz peygamber dönemi sporlarını yirminci asırda yapılan ve bundan böyle yapılabilecek olan bütün spor dallarına teşmil etmemiz mümkündür. Ancak yapılabilir olan spor dallarını uygulamak için özel şartlar da var. Bunları dört madde halinde sıralayabiliriz:

SPOR İÇİN ŞARTLAR:

1.) Eaoılacak spor namaz ve oruç ibadetine mani olmamalıdır. Olursa sporu harama yol kılmış oluruz.

2.)İslâmi örtünme kuralları ihmal edilmemelidir. Bayan sporcular vücutlarını teşhir edecek; örtülmesi gereken vücut bölgelerini açığa vuracak giysiler içinde spor yapmamalıdır. Erkekler de örneğin yüzücüler de gördüğümüz slip türü giysiler içinde spor yapmamalıdır. Çünkü örtünme Rabbimizin buyruğudur. (Nûr 30,31)

3.) Spor yapılacaksa zaman ve iş gücü israfına da sebep olunmamalıdır. İsraf da haramdır.

4.) Yapılan sporun kuralları dışına çıkılarak karşı oyuncuların yaralanmasına, sakatlanmasına sebep olacak davranışlar yapılmamalıdır.

Bu tür kasıtlı eylemler zarar vermedir. Zarar verme de Allah’a isyandır ve haramdır.

SEYİRCİ OLMAK MEŞRUDUR AMA SPOR YAPMAK DEĞİLDİR

Önceki makalelerimizde anlattıklarımız sporun yapıcılığı ile alakalıdır. Aslında spor yapıcılıktır. Seyirci olmak spor değildir. Ama aziz Peygamberimizin döneminde yapılan binicilik ve atıcılık yarışmaları izlenirdi. Peygamberimiz de izlerdi. Buradan hareketle seyirci olmanın meşruiyetine delil getirebiliriz.

Size ölçülerini verdiğim yapılabilir sporlar izlenebilir. Ama İslâmî ölçülere aykırı giysiler içerisinde yapılan sporların, ölçü dışı giyimli sporcuların müsabakaları seyirci olarak izlenemez.

YARI ÜRYAN BAYAN SPORCULAR İZLENEMEZ

Bayan sporcuların seyirciye dönük yüzme, halter, basket, voleybol vb. sporları yarı çıplak olmaları sebebiyle izlenemez. Bayanların yaptığı bu tür sporlarda –amaç edinilmese de – bir tür çıplaklık, teşhircilik ve........

© Mir'at Haber