Filistin’e dair ciddi bir analiz

Bismillâhirrahmânirrahîm!

MİLLÎ Gazete’nin sürekli mazlumların yanında yer alma duyarlılığı her türlü takdirin üzerindedir. Gazze katliam ve soykırımının sürdüğü 11 aydır, konu hiç gündeminden düşmedi. Heniyye’nin şehadetinin hemen ertesi günü “Heniyye Özel Sayısı” çıkarabilen tek gazete oldu. Millî Gazete’ye “ümmetin gazetesi” denmesi sebepsiz değil. Yazarları da birbirinden güzel yazılar hazırlıyorlar.

Millî Gazete yazarı İsmail Kıllıoğlu da, 7 Ağustos 2024 sayılı nüshada, Heniyye’nin şehadeti vesilesi ile, Filistin direnişinin tarihî, siyasi, fikrî ve sosyolojik temellerini analiz eden bir makale yayınladı. Araştırma, soruşturma, irdeleme, özeleştiri özelliği ön planda olan bu uzun yazı, yazarının olaya “bütüncül bakış”ını ortaya koyuyordu.

“Filistin Sorunu ve Kötülüğün Gücü” başlıklı makale şöyle başlıyor: “7 Ekim’den itibaren İsrail örgütü yönetimince, şiddet ve yoğunluğu hafifletilmeksizin sürdürülen Gazze’nin bombalanması Filistin sorunu bağlamının dışında değildir.”

Yazar, Batı’nın ekonomi, hayata bakış ve algılayışını değerlendirdikten sonra şu cümleyi kuruyor: “Dünyada, özellikle Ortadoğu’da, -ki Müslüman toplumların hâkim oldukları mekân, bitmeyen iktisadî, siyasî, askerî, yan savaş olarak yaşanan acılar, dramlar, trajediler- Kapitalizm’in üçlü oyuncu kimliğinin yansımaları nedenleri ve sonuçlarıdır.”

Sayın Kıllıoğlu, Ortadoğu için “Uyan derin uykudan” diyen Muhammed İkbal’in sesinin hâlâ muhatabına ulaşmadığını söyleyerek, bu konuda Mehmet Akif’in uyarılarını hatırlattı. İkbal’in uyarılarının yankı bulması için çalışan Sezai Karakoç’a; Nuri Pakdil’in Kudüs hassasiyetine ve “Çağdaş........

© Milli Gazete