Bu nasıl bir ekonomi yönetimi?

Bismillâhirrahmânirrahîm!

YAZILARIMI takip edenler bilirler. Zaruret olmadıkça ekonomik yorumlara girmiyorum. Fakat, Hükûmet’in ekonomi politikasının sonuçları hepimizi etkilediği için, yanlışlık insanın gözünün içine kadar giriyor. Bu farkı görmek için “ekonomi uzmanı” olmanız gerekmiyor. Özellikle KKM uygulamasının sonucu iktidar tarafından açıklanınca; uzmanlar, siyasi partiler, halk tepkilerini ortaya koydular.

1 Ocak 2005 tarihinden itibaren TL’den 6 sıfır atılmıştı. Dolar 1,6 liraydı. Hükûmet bu uygulamaya o kadar güveniyordu ki, 1 lira = 1 dolar yapacakları vaadinde bulundular. Caddelerden, şehirler arası yollara kadar, “Liradan 6 sıfır attık; nereden nereye!” levhaları görmeye başladık. İktidar 1 kuruşluğu bile tedavüle koymuştu. Fakat, tedavül ömrü kısa sürdü. Şimdi en küçük madeni paranın 5 lira olmasına doğru gidiyoruz. 1 kuruşluklar tedavülde kalsaydı; 5 lira, 500 adet 1 kuruşluk yapıyordu.

Türkiye, düşük faiz nedeniyle, dövize yönelişi önlemek için Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesabı uygulaması başlattı. Dövizin yükselişinden kaynaklanan kaybı devlet ödeyecekti. Bu uygulamayı gözleri ışıl ışıl bir bakan başlatmıştı. “Gözlerinizi kapayın, açın; her şey düzelecek” diyordu. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Plan ve Bütçe Komisyonunda açıkladı: “KKM kaynaklı devletin zararı 833 milyar liradır.”

Vatandaş olarak, gözümüzü açtık, kapattık; bize faturasının 833 milyar lira olduğunu gördük. “Nass var” diyerek faydası(!) öve öve bitirilemeyen KKM uygulamasının yol açtığı acı faturayı görüyor musunuz?

BÜTÇE........

© Milli Gazete