Önceki yazılarla birlikte okunmasını tavsiye ederek kaldığımız yerden devam edelim…
16 Ekim 2024 Çarşamba günü vefat eden Prof. Dr. Cahid Baltacı Hocamızı anmaya ve bunu onun özellikle ilmî çalışmalarını anlatarak yapmaya devam ediyoruz…
İslam’da Eğitim Öğretim
Bilindiği gibi İslam’ın ilk emri “oku”dur. Bundan başka birçok ayeti kerime ve hadisi şeriflerde vardır. Tarih boyunca İslam eğitim ve öğretim müesseseleri çeşitlilik arz ettiği, medreselerin ortaya çıkmasından sonra da hem medreselerin hem de medrese dışı eğitim ve öğretim müesseselerinin çeşitlenmeye devam ettiği görülmektedir. Bu sebeple İslam tarihinde yapılan eğitim ve öğretim “yaygın” ve “örgün” olarak iki grupta toplayabiliriz.
I. Yaygın Eğitim Müesseseleri, II. Örgün Eğitim Müesseseleri
Yaygın Eğitim Müesseseleri on üç başlıktan oluşmaktadır. 1. Cami ve Medreselerde Eğitim ve Öğretim, 2. Beytü’l Hikme ve Benzerinde Eğitim Öğretim, 3. Ribat, Tekke, Lonca ve Kervansarayda Eğitim Öğretim, 4. Kütüphanelerde Eğitim ve Öğretim, 5. Kitapçı Dükkânlarında Eğitim ve Öğretim, 6. Ev, Konak ve Saraylarda Eğitim ve Öğretim, 7. Edebi Muhitlerde Eğitim ve Öğretim, 8. Badiye ve Yaylalarda Eğitim ve Öğretim, 9. Kahvehanelerde ve Kıraathanelerde Eğitim ve Öğretim, 10. Dâru’l Hikmeti’l İslamiye’de Eğitim ve Öğretim, 11. Dâru’l Mesnevi’de Eğitim ve Öğretim, 12. Muvakkithane ve........